Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

perjantai 28. syyskuuta 2012

Mango-appelsiinikakku

Sain jälleen kunnian valmistaa kakut eräisiin juhliin ja tähän päädyttiin. Halusin koristelussa tehdä jotain naisellista (tyttömäistä!) mutta kuitenkin juhlavaa, joten päädyin yhdistämään vaaleanpunaisen kuorrutteen ja valkoiset ruusut jotka väkersin sokerimassasta. Täytteessä halusin myös kokeilla jotain erilaista joten tein koe-erän mangomoussea ja kotiraati sen hyväksyi joten päätin käyttää sitä kakkutäytteenä. Täytteet ovat melko runsaat ja niin saa ollakin! Tämä kakku riittää noin 25 hengelle. Laitan tähän kakkupohjan sekä täytteen ohjeet ja sen mitä kakku sisältää, sokerimassalla päällystämisen ja koristeiden tekemisen kohdalla linkitän Kinuskikissan sivuille. Sieltä olen oppini pääosin saanut, ja turha minun on samoja asioita tänne kirjoittaa kun joku on sen jo hyvin selkeästi vaihekuvineen päivineen tehnyt. :)

Suunnitelmissa on myös sopivan tilaisuuden tullen tehdä täytekakun valmistamisesta ihan oma ohjeistuksensa ja koota siihen ne niksit mitä itse käytän ja millä periaatteella kakut valmistan, sinne tulee sitten tarkempia ohjeita.








Täytekakkupohja
n.25hlö

7 munaa
2,3dl sokeria
7rkl vehnäjauhoja
7rkl perunajauhoja
ripaus leivinjauhetta
voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 24cm vuoka. Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa valmiiksi. Ruokalusikallisella tarkoitan normaalia ruokalusikkaa, ei mitään mahdotonta kukkurallista vaan sellainen "normaali" lusikallinen (onpas tosi selkeä ohje ;) ). Vaahdota munat ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseosta sokerivaahtoon vähän kerrallaan ja sekoita taikinaa nostelemalla pohjalta ylöspäin ettei vaahto lässähdä. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 30-40min, uunista riippuen. Tee puutikulla kypsyystesti, jos tikkuun ei tartu taikinaa on kakku kypsä. Jos pinta uhkaa tummua liikaa niin peitä se folion tai leivinpaperin palalla. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa.


Mango-appelsiinitäyte
7-9 munan kakulle

200g tuorejuustoa
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
4dl kermaa
1½prk (n. 330g) säilykemangoa
1dl appelsiinituoremehua
5 liivatelehteä

kostutusliemi:
3dl vettä
0,3dl sokeria
1dl appelsiinimehua

Jos haluat käyttää tämän ohjeen kostutuslientä niin valmista se ensin: kiehauta vesi ja sokeri, jäähdytä liemi jääkaapissa tai pakastimessa ja lisää sitten appelsiinimehu. Joka tapauksessa kakkuun menee noin 4dl kostuketta.

Kakku kootaan paistovuokaansa jähmettymään koska mousse on melko löysää, joten pese kakkuvuoka ja vuoraa se tuorekelmulla. Leikkaa kakkupohja jo valmiiksi kolmeen osaan.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Valuta mangot ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto ja sokerit ja sekoita ne mangon kanssa tasaiseksi mousseksi (paras väline on sähkövatkain että tuorejuusto sekoittuu kunnolla eikä jää rakeiseksi). Vaahdota kerma ja yhdistä mangomousseen. Kiehauta appelsiinimehu, liuota liivatteet mehuun ja kaada ohuena nauhana mousseen koko ajan sekoittaen. Mousse menettää hieman kuohkeuttaan mutta se ei haittaa.

(Ohjeesta jää mangoa hieman yli koska sitä menee vain 1½ purkkia, joten jos ei halua ehdottoman sileää täytettä niin loput mangot voisi pilkkoa veitsellä ja sekoittaa mousseen) 

Laita ensimmäinen kakkuviipale kelmutetun vuoan pohjalle (tämä on se viipale mikä tulee jäämään kakussa päällimmäiseksi), kostuta ja lisää puolet täytteestä. Laita seuraava viipale, kostuta ja kaada loput täytteestä. Lisää vielä viimeinen viipale, kostuta ja peitä kelmulla. Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään.

Kakku on helppo kumota siten että laittaa tarjoilualustan väärinpäin kakkuvuoan päälle (halutessasi kakkupaperi väliin) ja kääntää koko hökötyksen ympäri (jos kakun ja tarjoilualustan välissä on kelmu niin poista se ensin!), sitten vain nostaa vuoan pois kakun päältä ja tadaa: täsmälleen oikean muotoinen ja symmetrinen kakku. Tarkista kakun kosteus, jos pintakerros esimerkiksi on liian kuiva niin tämä on viimeinen tilaisuus lisätä mehua tmv.

Koristelu

Sokerimassakuorrutus
25cm leveän kakun päällystämiseen

2dl kermaa
1tl sokeria
600g sokerimassaa
2-3dl tomusokeria
(pastaväriä)

Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi ja makeuta sokerilla. Kuorruta koko kakku tasaisesti kermalla lastaa apuna käyttäen. 

Pehmitä sokerimassaa käsissäsi ja muotoile siitä pallo. Tomusokeroi alusta millä leivot, kauli massasta ympyrä ja nosta se varovasti kakun päälle. Mittanauha on kätevä apuri; kun lasket kakun korkeuden x 2 ja lisäät kakun leveyden (esim. 7cm+7cm+24cm) saat tarvitsemasi sokerimassaympyrän halkaisijan. Täsmällisemmät ohjeet massan käsittelyyn tarjoaa Kinuskikissa. Oma ohjeeni on että käytä alla runsaasti tomusokeria, sitä voi siivilöidä massan alle vielä lisää kaulimisen puolivälissä. 

Lisäksi koristeluun

3 sokerimassa/marsipaaniruusua (joko kaupasta tai valmistaa itse)
sokerihelmiä
½ annosta sokerikreemiä reunojen pursotuksiin ja suklaakoristeiden sekä ruusujen kiinnittämiseen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti