Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Applepie, amerikkalainen omenapiirakka

Tämän syksyn omenasatoa on edelleen saatavilla. Sopivasti eräässä naistenlehdessä oli amerikkalaisen omenapiirakan ohje, eihän siinä vaihtoehtoja ollut kuin laittaa ohje koetukselle. Amerikkalainen omenapiirakka leivotaan siten että täyte leivotaan taikinan sisään kuten kuvasta on nähtävillä. Reseptiä muutin jonkin verran, alkuperäinen ohje siis MeNaisista. Leivonnaisen ulkonäkö ei ollut oikein houkuttava eikä koukuttava ja taikinakin epäilytti alkuvaiheessa, mutta kyllä siitä kelvollinen piirakka tuli (pienen muokkaamisen jälkeen ;) ), yksi parhaita mitä olen itse maistanut!


Applepie
10-12 palaa

taikina
5dl vehnäjauhoja
3rkl sokeria
ripaus suolaa
160g voita
4rkl vettä

täyte
800g omenakuutioita (kuorineen)
30g voita
1dl hillosokeria
1tl vaniljasokeria
tujaus kanelia
1rkl raastettua tuoretta inkivääriä (tai 1tl jauhetta)
1rkl valkoviinietikkaa
(tai 2 rkl sitruunamehua)
0.75dl maizenaa

tarjoiluun
tomusokeria
vaniljakastiketta

Mitoitin ohjeen 20cm (/) irtopohjavuoalle tai vastaavaan korkeareunaiseen piirakkavuokaan.

Valmista taikina: Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää nyppimällä huoneenlämpöinen voi kunnes taikinasta tulee murumaista. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, laita jääkaappiin odottelemaan.

Sulata voi paistinpannulla tai kattilassa ja kaada päälle omenakuutiot. Lisää kaneli, inkivääri, sokerit ja etikka/sitruunamehu. Paista omenakuutioita keskilämmöllä, koko ajan sekoitellen, muutama minuutti. Siivilöi omenoiden päälle maizena, sekoita hyvin ja nosta kattila pois liedeltä.

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Ota taikinasta 1/3 erilleen kansipalaa varten ja kauli jäljelle jääneestä palasta pohjalevy ja nosta se vuokaan. Kaulimiseen voi käyttää reilusti jauhoja ettei taikina tartu alustaan eikä kaulimeen. Levy saa olla hieman isompi kuin vuoan pohja että siitä muodostuu piirakalle myös reunat. Voit tasata reunoja veitsellä ja sormilla painelemalla.


Kaada omenatäyte piirakan sisään, voit jättää täytteen keskeltä hieman koholle.


Kauli lopusta taikinasta levy ja nosta se kuvan mukaisesti piirakan päälle.


Tämän jälkeen painele kansilevy piirakan reunoihin kiinni ja leikkaa veitsellä ylimääräiset pois. Tee piirakan kanteen reikiä haarukalla tai pyöreällä tyllalla. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa 40 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa ennenkuin paistoaika on lopussa niin peitä foliolla tai leivinpaperilla. Anna piirakan vetäytyä 1-2 tuntia viileässä (vaikkapa terassilla). Irrota piirakan reunat varovasti veitsellä vuoan reunoista ja poista rengas. Itse siirsin piirakan leivinpaperin avulla kakkuvadille ja piirakka oli jähmettynyt jo sen verran että leivinpaperin sai piirakan alta pois yksinkertaisesti vetämällä.

Tomusokeroi ennen tarjoilua, tarjoiluun paksua vaniljakastiketta tai jäätelöä. 


Kuten kirjoitin niin mikään silmän ilo tämä leivonnainen ei välttämättä ole mutta maku on kyllä kohdallaan ja täyte on sopivan makeaa ja mehevää. :) Mieleeni tuli vasta piirakkaa vuoasta irrottaessa että taikinan päälle olisi voinut varsin hyvin asetella kourallisen pekaanipähkinöitä ennen paistamista. Pähkinä sopii omenapiirakkaan ja ulkonäkö olisi ollut parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti