Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

tiistai 16. lokakuuta 2012

Diettipirtelö

Miksi tämä on diettipirtelö? Pirtelö on vähäkalorinen, täyttävä, hyvän makuinen, helppo valmistaa eikä siihen kyllästy kovin nopeasti. Tai ainakaan minä en ole kyllästynyt. ;) Täydellinen aamupalan, välipalan, iltapalan tai vaikka kevyen ja nopean lounaan korvike.

Pirtelö pitää kohtalaisesti nälkää, on todella helppo valmistaa ja ottaa mukaan ja juoma säilyy jääkaapissa pidempäänkin jos koko annos ei päivän aikana tule käytetyksi. Itselleni tärkeintä on helppous: kun nälkä ja napostelunhimo iskee voin surutta siemaista ison lasillisen juomaa ja taas jaksaa. Jos nyt lähdetään hifistelemään niin tämä on helppo tapa lisätä kalsiumin saantia ja edistää marjojen ja hedelmien syöntiä (joka ei valitettavasti ole minun bravuurini...). Kotimaiset marjat maistuvat kyllä tuoreeltaan mutta siihen se innostus sitten loppuukin, josko tällä keinolla saisi pakastimen antimia hyödynnettyä vielä paremmin. Avokado saattaa olla joillekin outo elementti, sen tarkoitus on tehdä pirtelöstä ruokaisampi ja täyttävämpi ja tuoda ruokavalioon hyviä rasvoja. Sen voi myös jättää pois mutta suosittelen ainakin kokeilemaan avokadoversiota.

Finelin ruokakorin avulla laskettuna koko annoksessa pirtelöä olisi noin 650mg kalsiumia kun naisen päivittäinen saantisuositus on saman lähteen mukaan 800mg. Juomasta voi tehdä todellisen kalsiumpommin lisäämällä siihen yhden D-vitamiinipurutabletin tai D-vitatippoja. D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen joten tässä olisi molemmat samassa paketissa.

Koko annoksesta tulee 3-4 isoa lasillista juomaa joten yhden annoksen keskimääräinen kalorimäärä on (annosten lukumäärästä riippuen) avokadopirtelönä 125kcal-160kcal ja ilman avokadoa 100kcal-130kcal. Koko reseptin kalorit ovat siis avokadon kanssa valmistettuna noin 500kcal ja ilman avokadoa hiukan alle 400kcal.


Mansikkapirtelö <3

Diettipirtelö
3-4 annosta

150g jäisiä mansikoita (tai mustikoita)
2dl maustamatota jogurttia (2,5% rasvaa)
3dl rasvatonta maitoa
1 keskikokoinen banaani
½ avokado
(makeutusta)
(D-vitamiinia)

Ohjeessa käytetään jäisiä marjoja sen vuoksi että pirtelö on parempaa jääkylmänä ja jopa hieman hileisenä, mutta mikään ei siis estä käyttämästä sulaneita tai tuoreita marjoja.

Mittaa kaikki aineet tehosekoittimen kulhoon tai tavalliseen kulhoon jos käytät sauvasekoitinta. Soseuta pirtelö ihan sileäksi, lisää halutessasi makeutusta. Muista että 1rkl sokeria sisältää noin 50kcal.

Itse olen lisännyt pirtelööni keinotekoista makeutusta mikä ei ehkä ole kovin hieno juttu, mutta koen että jos se tekee koko painonpudotusoperaatiosta aavistuksen mielekkäämpää niin sallittakoon se tällä erää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti