Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

lauantai 1. syyskuuta 2012

Graavilohen valmistaminen

Graavilohi. Monien herkku, valmiissa pakkauksessa tai kalatiskiltä ostettuna melko kallis sellainen. Graavikala kuitenkin valmistuu omassa keittiössä helposti ja edullisesti, vaikkakaan ei kauhean nopeasti sillä kala vaatii graavautuakseen päivän-pari. Lohifileen lisäksi tarvitset vain nipun tilliä ja suolaa ja sokeria. Erikoisempia välineitä ei tarvita, ainoastaan hyvä fileerausveitsi on avuksi että valmiista kalasta saa sopivan ohuita siivuja.

Graavilohi

noin 1kg ruodotonta lohifileetä
60g karkeaa merisuolaa
3rkl sokeria
½ nippua tilliä

Siisti lohifile leikkamalla reunasta ylimääräinen rasva pois ja tasaa fileen päät suoraksi. Leikkaa file kahdeksi samanmittaiseksi palaksi. Sekoita suola ja sokeri kulhossa ja ripottele seos tasaisesti molemmille paloille, paksuimpaan kohtaan hieman enemmän. Painele sormin että mausteet tarttuvat fileisiin kiinni. Laita tillinoksat tasaiseksi kerrokseksi toisen fileen päälle (kuva 1) ja nosta toinen file tillien päälle siten että fileet ovat vastakkain, nahkapuolet siis ulospäin. Tee kaloista napakka paketti muovipussiin tai kelmuun ja laita jääkaappiin kevyen painon alle. Anna kalan graavautua rauhassa vähintään vuorokauden. Laita kalat varmuudeksi reunalliseen astiaan sillä niistä valuu graavautumisen aikana nestettä.

Pyyhi graavautuneet fileet talouspaperilla puhtaaksi. Leikkaa kalasta ohuita siivuja fileerausveitsellä, leikkaaminen tapahtuu pyrstöstä päähän päin, "poikkisyyhyn". Graavikala säilyy jääkaappilämpötilassa noin 5 päivää.


•graavilohi valmistuu periaatteessa vuorokaudessa mutta on mielestäni parhaimmillaan 2-3 vuorokauden kuluttua
•voit myös pakastaa lohen kun olet maustanut sen ja ottaa jääkaappiin sulamaan pari päivää ennen tarjoilua, kala graavautuu sulaessaan. 
•raakana nautittava kala suositellaan joissain ohjeissa pakastettavaksi mahdollisten loisten vuoksi, joten jos haluat ottaa varman päälle niin pakasta kalaa pari päivää ja ota sitten jääkaappiin gaavautumaan
•jääkaappilämpötila on melko laaja käsite joten kalan säilyvyydessä paras mittari on oma haju- ja makuaisti. pilaantuneen kalan kyllä haistaa, ei epäilystäkään siitä!


11 kommenttia:

 1. Kyllä 2-3 vuorokauden kuluttua on jo suolakalaa, ei graavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman kokemukseni mukaan maku todellakin paranee ja on parhaimmillaan 2-3 päivän kuluttua, enkä ole kokenut että kalasta tulisi siltikään liian suolaista.

   Poista
  2. Todellakin! Onhan se vissi ero suolakalalla ja graavatulla kalalla!

   Poista
  3. Graavilohi on kokenut aikamoisen muodonmuutoksen ja usein sitä voisi nimittää suolaiseksi shusiksi. 1. Tärkeää on riittävän pitkä aika. Suola irrottaa nesteitä ja suola kypsentää lihan. Oikea graavilohi kiinteytyy ja muuttuu timakaksi. Riittävä suolanmäärä on tärkeää. Graavattu lohi maistuu siis suolaiselle. Oikean konsistenssin saavuttaminen ei onnistu terveellisesti.

   Poista
 2. Jos et pyyhi sulamatonta suolaa viimeistään vuorokauden kuluttua, aikalailla tönkkösuolattua on 2-3 vrk:n kuluttua, ei mitään tekemistä graavin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelleen uskallan väittää vastaan, sekä kokemuksen että muiden reseptiikkojen pohjalta. Netistä vilkuilin muutamia reseptejä ja niissäkin on mainittu yleisimmin tuo 1-2 päivää, jossakin jopa se 3-4 päivää. Riippunee suolan määrästä, olettaisin.

   Todettakoon tähän että makuasioista ei passaa kiistellä! :) Itse pyyhin suolat yleensä 1-2 vuorokauden kuluttua ja paras maku kalaan tulee vasta tuolloin toisena tai kolmantena päivänä.

   Poista
  2. Kuules ny kaveri. Suolakala ja graavikala ovat 2 eri asiaa! Jossakin päin Suomea todellakin saa solakalaa, kun tilaa graavia kalaa.

   Poista
 3. Niinpä juuri, pyyhit siis Sinäkin suolan pois. Jos 60 grammaa imeytyy kilon fileeseen, se tarkoittaa 6 %:n suolapitpitoisuutta ja se jos mikä on jo makuasia.:)

  VastaaPoista
 4. 1/10 kalan painosta, eli 100 grammaa 1 kiloa kohti.
  3-4 päivää.
  (laitan lohen vielä pakkaseen 3 tunniksi, sit jääkaappiin pariksi tunniksi ennen syömistä, raaputan mausteet pois,huuhdon nopeasti vielä jääkylmällä vedellä, kuivaan talouspaperilla ja leikkaan terävällä fileointiveitsellä ohuenohuita siivuja kauniisti lautaselle tillin kera. Avot!)
  Hyvää Joulua!!! :)

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Graavilohi

  VastaaPoista
 5. Jouluksi tein niin että valmistelin lohen jo 2vko aiemmin, kelmutin ja pakastin. 1½ vuorokautta ennen käyttöä otin jääkaappiin sulamaan. Leikkasin toisen fileen heti, toinen jäi vielä jääkaappiin odottamaan, leikkasin sen muistaakseni 2 päivän kuluttua ja hyvää oli! :) Tein lopuista kalasiivuista vielä parin päivän kuluttua lohilaatikon.

  Fileeni olivat melko paksuja joten nahkaa lähimpänä olleet siivut olivat paremminkin sashimia kuin graavia, mutta kaikki upposi ;)

  VastaaPoista
 6. Parhaiten graavautuu jos muistaa ennen ensimmäisen vuorokauden täyttymistä kääntää toiselle filepuolelleen koko paketin ja sitten taas lautanen päälle painoksi, teelautanenkin riittää jos palaset eivät ole mitään kilon fileitä päällekkäin.

  VastaaPoista