Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

maanantai 3. syyskuuta 2012

Intialainen kala-kookospata

Taas ulkopuolelta vaikutteita saaneena oli pakko kokeilla näkemääni intialaista reseptiä. Olen hamstrannut jo pienen varaston erilaisia mausteita ja täytyy sanoa että lopulta perusainekset aasialaisiin ruokiin ovat aika yksinkertaisia ja hyvin pitkälti samojakin. Nykyään omaan perustarvikevalikoimaan kuuluvat ehdottomasti lime, valkosipuli ja chili. Lisäksi useimmiten kaapissa on myös kookosmaitoa, kalakastiketta, soijaa, pähkinöitä, inkivääriä ja kuivamausteita kuten kurkumaa, juustokuminaa korianteria ja currya. Nyt tuli ostoslistalle ehdottoman pakottava lisä, kaffirlimen lehdet, niitä olisi todella tarvittu! Kauankohan tämä aasialaishössötys mahtaa kestää, odotanpa vain...

No pidemmittä puheitta, ruoka oli erittäin hyvää vaikka itse sanonkin, kiitos siis reseptin alkuperälle. Jos joku on joskus ostanut ThaiCube-nimisiä pakasteaterioita ja pitänyt niistä niin pitää kyllä tästäkin. Täytyy vielä mainita että jos puhutaan valmisaterioista niin ThaiCube on kyllä ihan käsittämätöntä. Jos annos lämmitettäisiin mikrossa ja tarjoiltaisiin lautaselta niin en osaisi välttämättä sanoa että se on valmisateria tai varsinkaan pakasteateria, koska thaicubet ovat oikeasti hyviä.

En halunnut eritellä otsikkoon että mitä raaka-ainetta olen kastikkeeseen käyttänyt koska uskon että siihen sopisi yhtä hyvin broileri tai possu, tämä minun versioni on siis kalasta valmistettu.





Intialainen kala-kookospata
kahdelle

1pkt seitiä
(TAI 400g muuta vaaleaa kalaa)
1tl suolaa
1rkl kurkumaa
1 limen mehu

kastike
3rkl (rypsi)öljyä
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
½-1 chilipalkoa
pala inkivääriä
2dl kookosmaitoa
2dl kookoskermaa
1tl juustokuminaa

2 annosta jasmiiniriisiä

Kuutioi seiti sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Sekoita sein kanssa kulhossa suola, kurkuma ja limen mehu. Anna kalan marinoitua puolisen tuntia.
Kuumenna öljyä (wokki)pannulla noin 2/3 teholla. Pilko valkosipulit, chili ja inkivääri ja kuullota niitä öljyssä muutama minuutti (öljy on sopivan lämmintä kun mausteet hieman poreilevat öljyssä mutta eivät ruskistu). Lisää juustokumina sekä viipaloitu punasipuli ja kuullota kunnes sipuli pehmenee. Lisää kookosmaito, sekoita hetki ja lisää sitten kalat. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää hieman ennen tarjoilua kookoskerma. Tarkista maku, lisää tarpeen mukaan chiliä ja suolaa. Tarjoile jasmiiniriisin kera.


•mikäli sinulla on saatavilla kaffirlimen lehtiä, lisää ihmeessä niitä kastikkeeseen makua antamaan
•jos haluat käyttää broileria tai possua niin käytä suikaleita ja toimi muuten samalla tavalla kuin kalankin kanssa
•chilin annostelun voi aloittaa pienestä ja lisätä sitten pikkuhiljaa ruoan hautuessa (itse lisäsin chiliä 3 kertaa ja lopulta heittelin sekaan jo kuivattuja palkoja kun potkua ei tuntunut löytyvän tarpeeksi)
•mausteisten ja tulisten ruokien kanssa kannattaa olla juomana maitoa tai piimää jos pelkää että ruoka on liian mausteista. vesi ei lievennä chilin tuomaa poltetta, päin vastoin se vain melkeinpä pahentaa sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti