Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Ruokamessujen satoa (+ mieleenpainuvin tuote)

Syksyn odotettu juttu oli Kauhajoen Ruokamessut. Kävimme tutustumassa messualueeseen lauantaina ja olihan siellä kaikenlaista nähtävää (ja ostettavaa ;) ). Messukävijöitä oli ihan sopiva määrä ainakin lauantaina, kovin valtavaa ruuhkaa ei ollut mutta ahtaimmissa rakennuksissa sai kyynärpäätaktiikkaa soveltaa. Positiivinen huomio oli että monella näytteilleasettajalla oli käytössään maksupäätteet korteilla maksamista varten, itse messualue oli se verran etäämpänä Kauhajoen keskustasta että pankkiautomaatille ei ihan parin euron vuoksi kannattanut lähteä. Toisaalta mielestäni käteismaksu eräällä tapaa kuuluu messuille ja markkinoille, ovat osa tunnelmaa!

Itse lähdin messuilta hakemaan hieman erikoisempia mutta mahdollisimman jalostamattomia tuotteita. Olisin esimerkiksi mielelläni ostanut tyrnimarjoja mutta niitä en ainakaan havainnut olevan tarjolla, erilaisia tyrnivalmisteita taas löytyi kärjistetysti sanottuna joka toiselta kojulta. Tarjolla oli paljon pienten perheyritysten pisteitä, heille messut ovat varmasti tärkeä osa tuotteiden markkinointia ja mahdollisuus tuoda tuotteitaan kuluttajien tietouteen.


Korjasin messusadon parempaan talteen, kuvassa kaikki mitä olin suorastaan pakotettu ostamaan!


Maustekojulta löysin itselleni muutamia juttuja mitä ei aina kaupasta ole saatavilla, ja kuivatuotteethan säilyvät todella pitkään joten niitä voi hyvällä omallatunnolla hieman hamstrata... Kuivattua sitruunaruohoa, Garam Masalaa, unikonsiemeniä, seesaminsiemeniä ja kuivattuja chilipalkoja. Mausteiden myynnistä vastasi Ruoveden Herkku .

Katsoin jo ennakkoon että paikalla on Saltlifen edustus. Enempiä asiaa tuumailematta ostin pussillisen Savusuolaa, kyseessä on tammipuilla pitkään savustettu merisuola. Mihinkään ruokaan en ole savusuolaa vielä kokeillut mutta ideoita on paljonkin! Avasin pussin ja tuoksu oli mukavan savuinen ja tervainen, innolla odottelen sopivaa koekäyttökohdetta..

Täydellinen heräteostos, yksi mielenkiintoisimmista tuomisista kylläkin, oli Masajo Oy:n intiaanisokeri. Intiaanisokeri on täysruokosokeria jota käytetään tavallisen sokerin tapaan. Intiaanisokerissa on vähemmän hiilihydraatteja ja enemmän kivennäisaineita. Mausta en osaa vielä kommentoida kun en ole sokeria mihinkään käyttänyt mutta kommenttia tulee varmasti kunhan kokeiluun saakka saadaan! Hintavaa sokeri oli tavalliseen verrattuna, maksoin 800 gramman pussukasta 9,90€. Erikoistuote kaikella tavalla siis.

Siinä vaiheessa kun pääsin kojulle missä myytiin pähkinöitä ja kuivahedelmiä alkoi käteisvajaus olla uhkaava. Kaavin viimeisiä kolikoita lompakosta että sain ostettua edes jotain, ja harmittamaan jäi sillä tarjolla olisi ollut vaikka mitä! Valitsin joukosta ehdottoman voittajan ja ostin pussillisen macadamia-pähkinöitä. Ihanan rapeaa ja mietoa herkkua, suklaan kanssa kertakaikkiaan match made in heaven!

Vaahtokarkkeja oli myös pakko hankkia, lähinnä siksi että ne olivat edullisia ja myytiin metrilakukojussa, yhtä pitkissä pätkissä kuin lakutkin. Ja säilyväthän nuo.... vai säilyvätkö? Jos joku nyt vielä ei ole kokeillut paahtaa vaahtokarkkeja nuotiolla tai takassa niin suosittelen kokeilemaan. Rapea, karamellisoitunut ulkokuori ja pehmeä makea sisus. Nam!

Onnenpotku oli pläkkyrin eli pläkkisepän koju josta lähdin mukanani neljä stanssia ja muutama tartalettivuoka. Harmittaa ainoastaan se etten hankkinut enempää kun saatavilla olisi ollut ja todella edulliseen hintaan; stanssit 2€ kappale ja vuoat euron kappale! Stansseja ei tosin voi käyttää uunissa eikä kovin kuumassa koska liitokset on tinattu, mutta asetteluun, leivosten leikkaamiseen ja kokoamiseen jne. varmasti erinomaisia. Niitäkin olisi ollut montaa kokoa, hölmö kun en enempää ottanut. Valitettavasti en muista varmuudella kuka pläkkyri oli kyseessä.

Päivän paras yllätys ja messujen mieleenpainuvin tuote löytyi juustoista, Kolatun Vuohijuustolan tarjoamat elämykset valloittivat meidät kaikki! Olemme syöneet ja maistelleen paljon kotimaisia juustoja mutta nämä juustot hyppäsivät helposti kärkisijoille. Vertailuksi maistelimme muidenkin valmistajien tuotteita mutta niissä ei ollut sitä samaa tasapainoa ja aromia mitä Kolatun juustoissa selkeästi oli. Mietoja ja pehmeitä mutta samalla erittäin maukkaita. Mukaamme tarttui kaksi omasta mielestämme parasta tarjolla olevista juustoista, valkohomejuusto Verneri sekä paistettu munajuusto Ruska. Juustot odottelevat vielä jääkaapissa, saavat seurakseen hedelmiä ja viiniä kunhan aika on sopiva.. ;)
Kolatun nettisivujen mukaan juustoja jälleenmyy lähialueeltamme ainakin Juustoportti Oy, Kauhajoen S-Market, Nurmon Prisma, Citymarket Seinäjoki, Vaasan Prisma sekä MiniMani, Vaasan kauppahallin Juustomaa, jne jne. Jälleenmyyjät näet myös tästä.

Ruokamessut olivat tällainen kokemus, sitten siirrymmekin hartaasti odottelemaan Seinäjoki-Areenalla lokakuussa järjestettävää uutta tapahtumaa, Herkkumessuja! Luvassa nykytietojen mukaan ainakin suklaatastingia, viinitastingia, viinikoulua ja toivottavasti paljon, paljon muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti