Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

maanantai 17. syyskuuta 2012

Jäätelön valmistaminen

Ei, se ei ole vaikeaa.
Ei, et välttämättä tarvitse jäätelökonetta.


Miksi oman jäätelön valmistaminen kannattaa? Ensimmäisenä mieleen tulee se että tiedät mitä syöt. Toisekseen kotijäätelössä on rajaton makupaletti, voit valmistaa juuri sellaista jäätelöä kuin itse haluat. Monesti ihmiset olettavat että kotijäätelö on automaattisesti halvempaa, mutta totuus on että jos rahaa haluaa säästää niin suosittelen ostamaan jatkossakin halpakaupan tarjousjäätelöitä. Uskoisin että hinta menee jäätelön mausteista riippuen melko tasoihin kaupan jäätelön kanssa, joten tärkeimmäksi nouseekin jäätelön laatu. Koostumus ja maku ovat toki hieman erilaisia kuin kaupan jäätelöissä mutta todellisuus on se että me olemme tottuneet lisäaineisiin ja aromeihin. Tämän huomaa vasta siinä vaiheessa kun pidemmän aikaa syö vain kotitekoista jäätelöä ja sen jälkeen maistaa teollista tuotetta: eihän tämä maistu jäätelöltä lainkaan vaikka sitä "pingviiniä" piti tähän saakka ainoana oikeana vaihtoehtona. Moni ei kotijäätelöä ole koskaan edes maistanut. Erinäisiä vuosia takaperin oli kotijäätelöbuumi, silloin sitä valmistettiin itse, mutta kaupan valikoimien laajennuttua jäätelökone kävi tarpeettomaksi. Nyt mittari on pyörähtänyt ympäri ja kuluttajat haluavat tietää ja ennenkaikkea valita mitä he ruokavalioonsa sisällyttävät. Tämän myötä kaikki kotitekoinen alkaa tulla uudelleen muotiin, jos näin voi sanoa.

Kotijäätelöä voi valmistaa kahdella tapaa, joko koneella tai pakastimessa jäähdyttämällä. Jäätelömassan voi myös valmistaa kahdella eri tavalla, joko kylmänä tai keittämällä. Keittämisen etuna on lähinnä se että tällöin jäätelö sopii myös raakaa kananmunaa vältteleville (raskaana olevat) ja jäätelön koostumus on tällöin myös aavistuksen pehmeämpi ja lämmönkestävämpi. Miinuspuolena keittämisessä on se että massa täytyy jäähdyttää kunnolla keittämisen jälkeen, jääkaappilämpötilaan saakka, ja se vie aikaa. Kylmänä valmistettava massa taas on heti valmis pakastettavaksi tai koneeseen laitettavaksi, ja sen valmistamiseen ei mene montaakaan minuuttia. Itse käytän lähes poikkeuksetta kylmänä valmistettavaa massaa, paitsi joskus talvipakkasilla jolloin keitetyn jäätelömassan voi jäähdyttää nopeasti kattilassa lumihangessa. ;)

Muutamia huomioitavia asioita

•ennen koneeseen laittamista jäätelömassan täytyy olla todella kylmää, siis lähellä 0 astetta, viileä tai haalea ei käy koska tällöin jäätelökoneen viilennysteho ei riitä (ellet satu omistamaan 500 euron arvoista  itsejäähdyttävää konetta ;) )
•lisäaineiden puuttuessa kotijäätelön koostumus tulee ensisijaisesti rasvasta ja toissijaisesti sokerista, joten jos yrität tehdä sokeritonta ja rasvatonta jäätelöä niin lopputulos on paremminkin hilettä kuin jäätelöä
•kaiken mitä lisäät jäätelömassaan tulee myöskin olla todella kylmää, sillä kotijäätelö ei kestä lämpöä niin kuin kaupan sakeuttamisaineilla jähmetetty jäätelö. jos siis haluat lisätä lusikallisen likööriä niin jäähdytä sitä ensin hetki pakastimessa
•kotijäätelö ei säily kovin hyvin, se tulisi syödä parin-kolmen päivän sisällä valmistamisesta (tosin sitä ei yleensä säästy edes seuraavalle päivälle)
•ylijääneet valkuaiset tulee monesti käytettyä joko paistettuna leivän päällisinä tai herkullisina marenkeina jotka sopivat äärimmäisen hyvin kotijäätelön kaveriksi tai kahvipöytään pikkuleipien korvikkeeksi
•vaniljakreemijauhe on hyvä keino sakeuttaa jäätelöä vielä hieman jos jauhetta sattuu kaapissa olemaan, mutta välttämätöntä se ei ole. jauheesta valmistetaan normaalisti viinereiden ja pullien täytettä mutta se sopii sellaisenaan myös jäätelön ja kermavaahdon kiinteyttämiseen lisäten samalla aavistuksen tuotteen lämmönkestävyyttä
•jos mahdollista niin tarjoile kotijäätelö kylmistä astioista, välttämätöntä se ei ole mutta koostumus säilyy parempana


Perusmassa eli vaniljakermajäätelö (kylmänä valmistettava)
noin litra

2,5dl (täys)maitoa
2dl kermaa
3 keltuaista
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
(1 rkl vaniljakreemijauhetta)

Vaahdota keltuaiset ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää täysmaito ja vaahdota vielä hetki, ja mikäli haluat käyttää vaniljakreemijauhetta niin lisää se tässä vaiheessa. Lisää lopulta löysäksi vaahdotettu kerma ja sekoita massa tasaiseksi mieluiten vispilällä.

Valmistumisen alussa
Jäätelön valmistaminen koneella:

Kaada kylmä massa koneeseen ja anna pyöriä noin 30-40min. Laita tällä välin keraaminen astia pakastimeen viilenemään. Seuraile jäätelöä aina välillä, ensin se sakeutuu ja sakeutumisen jälkeen jäätelön koostumus muuttuu vielä jonkin verran sileämmäksi ja paksummaksi. Älä siis ota jäätelöä liian aikaisin pois, mutta älä myöskään anna koneen pyöriä liian pitkään sillä jäätelö alkaa sulaa uudelleen kun koneen viilennysteho heikkenee. Valmis jäätelö on koostumukseltaan kuin paksua pehmistä, pakettikovaa jäätelöä ei kotikoneilla saa valmistettua. Lusikoi valmis massa viilennettyyn keraamiseen astiaan ja anna jähmettyä pakastimessa vielä 1-2h.Valmista!Jäätelön valmistaminen pakastimessa:

Laita jäätelömassa pakastimeen 1-1½ tunniksi ja sen jälkeen vaahdota hetki sähkövatkaimella. Toista tämä vaihe muutaman kerran, noin 3-4 kertaa. Jos tuntuu että massa jähmettyy kovin nopeasti ja alkaa jäätyä reunoilta liian kovaksi niin lyhennä aikaväliä, jäätyminen riippuu täysin pakastimen koosta ja lämpötilasta.


Perusmassa (keitettävä)
noin litra

3dl (täys)maitoa
2dl kermaa
2 keltuaista
½-1rkl maissitärkkelystä (maizena)
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria

Mittaa kattilaan 2½dl maitoa ja lisää keltuaiset vispaten. Kuumenna maito höyryäväksi koko ajan sekoitellen. Sekoita maizena jäljelle jääneeseen puoleen desiin maitoa ja lisää kattilaan, sekoittele seosta koko ajan ja kuumenna kunnes maizena kypsyy ja seos sakeutuu. Ota kattila liedeltä ja lisää sokerit, sekoita kunnes sokerit ovat liuenneet. Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi ja ennen jäätelöksi valmistamista lisää löysäksi vaahdotettu kerma.


Helppo suklaajäätelö

Lisää perusmassaan heti valmistamisen alussa 1rkl leivontakaakaota ja halutessasi vielä muutama pala hienoksi raastettua suklaata


Muutama sana jäätelökoneista

Itselläni oli aluksi se käsitys että kotikoneella voi valmistaa niin paljon jäätelöä kuin tahtoo mutta koneen hankittuamme kävikin ilmi että jäätelöä pystyy valmistamaan vain yhden annoksen päivässä! Aluksi tietenkin oli kova kokeilunhalu joten tuntui tuskalliselta odottaa seuraavaan päivään mutta näin normaalikäytössä tuo määrä riittää enemmän kuin hyvin.
Jäätelökoneen viilennysteho perustuu siis kylmävaraukseen. Osassa jäätelökoneista on irrotettava kylmävaraaja joka pakastetaan ja osassa koneista koko jäätelökoneen kulho toimii kylmävaraajana. Kylmävaraajat sisältävät suolaliuosta joka pysyy jäässä kauemmin kuin pelkkä vesi, eli periaatteessa menetelmä on sama kuin jo ammoisina aikoina jäätelöä valmistettaessa. ;) Omassa Philipsin koneessani on erillinen kylmävaraaja joka ei vie pakastimesta paljoakaan tilaa joten se on minulla aina "toimintavalmiudessa". Kokonaan sulamaan päässeen varaajan uudelleen jäätyminen kestää jopa vuorokauden pakastimen lämpötilasta riippuen, ja varaajan on oltava täysin jäätynyt ennen jäätelön valmistamista, joten siitä syystä koneella voi valmistaa vain yhden satsin päivässä. Kalliimmat koneet ovat itsejäähdyttäviä eli niillä jäätelöä voi valmistaa niin paljon kuin haluaa, mutta hinta pomppaa useisiin satoihin euroihin. Itse suosittelen ehdottomasti tätä Philipsin konetta, hinta on ollut keskimäärin 60-80 euroa paikasta riippuen.


Tulemme palaamaan jäätelöaiheeseen vielä moneen kertaan, 
tämä oli vain pieni pintaraapaisu.... ;)

3 kommenttia:

 1. Kuullostaa, ja tietty näyttääkin niiiiin hyvältä. Mutta meikäläisen pitää saada tuohon kunnon inspiraatio. Ja sitä ei näy mailla halmeilla, vaikka kuinka tekis mieli.
  -sirpa-

  VastaaPoista
 2. Minä olen viime aikoina tehnyt jätskiä sellaisella ohjeella, jossa perusmassa koostuu pelkästään tilamaidosta kuoritusta kermasta, tilamaidosta ja sokereista. Vatkaan kerman. Lämmitän osan tilamaidosta, johon lisään sokerit ja mausteet (esim. suklaat). Tuohon seokseen lisään kylmän maidon, joka jäähdyttää seoksen nopeasti. Sitten vain seos kermavaahtoon. Kauaa ei tarvitse pitää seosta jääkaapissa, sen että vielä vähän jäähtyy ja aromit sekoittuvat.
  Lopuksi myllyyn ja ei kun syömään.

  VastaaPoista
 3. Varmasti hyvää, pitääpä heti kokeilla jos tilamaiton jostain saa käsiinsä! Tankkimaidolle olisi muutenkin kovasti käyttöä, ei vain ole paikkoja mistä sitä enää saisi.

  VastaaPoista