Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

lauantai 25. elokuuta 2012

Suklaamoussea ja karpalo-kardemummasiirappi

Jos pitäisi valita yksi raaka-aine josta et luopuisi mistään hinnasta, se olisi melkoisella todennäköisyydellä suklaa. Tuo ihana raaka-aine josta saa kehitettyä ihan mitä vain. Sitä voi käyttä sellaisenaan, leivonnassa, kastikkeissa, moussena, juomissa, jäätelössä, sitä voi muokata ja muotoilla lähes rajattomasti (jos vain taito on hyppysissä, siis....). Tuosta ihanasta raaka-aineesta tämän päivän jälkiruokakin sai alkunsa. Tämä resepti on ihan kelpo jos haluaa tehdä samettisen pehmeää suklaamoussea. Mousse on aika tuhtia joten suurta määrää sitä ei tarvita. Uskon että se sopisi erinomaisesti myös kakun väliin tai leivosten tai cupcakesien koristeluun. Jääkaappikylmänä tämä voisi olla sopivaa myös pursotettavaksi, ainakin isolla tyllalla. Epäröin aluksi karpalosiirapin sopivuutta annokseen mutta maku yllätti minut. Ehkä kuitenkin kokonaiset karpalot voisi jättää pois, tai tarjoilla jopa koko siirapin erikseen. Toisaalta, tuovathan ne kieltämättä annoksen ulkonäköön oman lisänsä. Karpaloiden kirpeys leikkaa mukavasti moussen kermaista koostumusta (ja tämä oli Keittiökriitikon ykkös-koemaistajan suusta kuultu kommentti ;) ).



Suklaamousse
4 hlö

100g tummaa suklaata
20g voita
1 muna
1½dl kermaa


Sulata suklaa ja voi kattilassa. Erottele keltuainen ja valkuainen. Lisää keltuainen suklaaseokseen reippaasti vispaten. Anna suklaaseoksen jäähtyä sillä aikaa kun vaahdotat kerman ja valkuaisen (erillisissä astioissa). Sekoita kermavaahto pienissä erissä huoneenlämpöiseen suklaaseokseen, lisää valkuaisvaahto samalla tavalla. Anna moussen vetäytyä jääkaapissa 1-2 tuntia, joko suoraan annosmaljoissa tai kulhossa.

Vinkkejä
•käytä korkean kaakaopitoisuuden tummaa suklaata kuten esimerkiksi Maraboun Premium-suklaita, niitä on yleensä saatavilla lähes joka marketista
•älä vispaa seosta voimakkaasti enää siinä vaiheessa kun lisäät vaahtoja, tee sekoittaminen käsivispilällä tai kauhalla ja sekoita vain sen verran kunnes ainekset ovat sekoittuneet, muuten seos voi rakeistua
•jos seos rakeistuu niin voit kokeilla lisätä pari rkl kuumaa vettä
•kakun täytteeksi tai kuorrutteeksi käytettäessä tee tupla-annos


Karpalo-kardemummasiirappi
4 hlö

1½dl karpaloita
1dl vettä
1dl sokeria
2rkl marjalikööriä, esim. mansikka
ripaus kardemummaa

Mittaa pieneen kattilaan 1dl karpaloita, vesi ja pieni ripaus kardemummaa. Keitä muutama minuutti kunnes noin puolet vedestä on haihtunut. Lisää sokeri, keitä hetki ja sekoittele samalla siten että karpalot rikkoutuvat. Siivilöi seos ja lisää loput puoli desiä (jäisiä) karpaloita sekä likööri. Jäähdytä jääkaapissa.

Vinkkejä
•voit jättää halutessasi kokonaiset karpalot pois, lisää vain alussa koko 1½dl marjoja kiehumaan
•jos siirappi jähmettyy jääkaapissa liikaa, eli siitä on keitettäessä haihtunut liikaa nestettä, voit lisätä lusikallisen vettä tai likööriä saadaksesi siirapista juoksevampaa





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti