Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Pavlova eli marenkikakku

Olen viimeaikoina tehnyt useasti marenkia jäätelömassasta ylijääneistä valkuaisista. Marengit sopivat hyvin vaikka kahvipöytään pikkuleipien korvikkeeksi ja säilyvät rasiassa pitkään, josko ikuisesti. ;) Tai eivät säily kun minä ja puolisoni ne syömme, usein sen jäätelön kanssa. Silmiini osui taannoin Australian Masterchefin jakso jossa kilpailijat valmistivat pavlovan eli marenkikakun Donna Hayn ohjeella. Päätin että siinäpä seuraava haasteeni ja tässä tätä merkkipäivää nyt perhepiirissä oli niin sain tilaisuuden testata reseptiä. Ilokseni saatan ilmoittaa että kakku onnistui erinomaisesti! Monesti kotikokit suorastaan pelkäävät marenkia ja sen suurta epäonnistumisriskiä, mutta kun pitää perusasiat kunnossa niin marengin kanssa pärjää. Ohjeen noudattaminen, puhtaat ja kuivat välineet, puhdas ja siisti valkuainen ilman keltuaisen jäämiä, riittävä vaahdottaminen ja maltillinen paistaminen ilman uuninluukulla ravaamista. Perinteinen ohje valkuaisvaahdon tekemisessäkin lienee se että vaahto on kyllin kiinteää kun kulhon voi kääntää ylösalaisin ilman että tulee tolkuton siivoamisoperaatio sen jälkeen. :)

No pidemmittä puheitta, tässä se nyt on, omasta mielestäni onnistunut Pavlova!Marjoina käytin sitä mitä puutarhasta löytyi: isoja mehukkaita mustikoita sekä makeiksi kypsyneitä mustaherukoita ja punaherukoita


Kakku leikkautui juuri niin kuin Donnan ohjeistuksesta ymmärsin että sen pitääkin. Sisus oli pehmeä mutta kuitenkin niin kiinteä että siitä sai siistin viipaleen, ulkokuoren taas ollessa mukavan rapea.

Tässä kakussa on pelkkää hyvää, siis muutakin kuin maku. Sen voi tehdä etukäteen ja valmistella tuoreeltaan viidessä minuutissa. Tämä kakku ei myöskään käy kukkaron päälle! Jos kahvipöytään odotetaan vaikkapa 20 vierasta niin kaksi tällaista kakkua riittää hyvin ja uskaltaisin sanoa että rahaa menee alle 5 euroa jos marjoja on omasta takaa. Ellei ole tai on talviaika niin koristelun voi suorittaa hedelmillä kuten banaaniviipaleilla, passionhedelmällä, nektrariineilla, you name it. Joka tapauksessa 20 hengen kakut saa edelleen reilusti alle 10 eurolla. Itse tein pohjan eilen illalla, aikaa itse valmistamiseen meni ehkä maksimissaan vartti ja sitten aika minkä kakku oli uunissa. Seuraavana päivänä ei tarvinnut mitään muuta kuin vaahdottaa kerma ja lusikoida se kakun päälle ja lisätä marjat ja tomusokeri. Eli upean kakun aktiivinen valmistusaika oli noin puoli tuntia tiskeineen, jos ei siis lasketa marjojen poimimista. ;) Kahvipöydässä meitä oli 5 aikuista ja kaksi lasta, ja kakusta meni tällöin noin puolet, että hyvällä omallatunnolla voi sanoa kakusta riittävän noin kymmenelle. Samaan lopputulokseen Donnakin oli tainnut tulla, "serves 8-10".

Pavlova Donna Hayta mukaillen
8-10 hlö

POHJA:
150ml valkuaista (keskimäärin 4 munaa)
220g hienosokeria
2 ruokalusikallista maissijauhoa (Maizena)
2tl valkoviinietikkaa

TÄYTE:
2½dl kermaa (itse käytin 3dl eikä ollut liikaa...)
1rkl tomusokeria
muutama desi marjoja (tai hedelmiä, marjakastiketta, tms)

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset tarkoin, varmista mittaamalla että valkuaista tulee noin 150ml eli  1½dl. Vaahdota ensin pelkkiä valkuaisia, joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella, siten että valkuaiset muuttuvat kovaksi vaahdoksi. Sitten ala lisäämään sokeria vähitellen, huomaat miten seos sakenee. Vaahdota seosta kunnes se on hyvin paksua ja siihen tulee kiilto sokerin liuetessa valkuaisiin. Siivilöi seokseen maissijauho ja lisää etikka ja sekoita sen verran että ainekset sekoittuvat. Muotoile marengista leivinpaperille noin 20cm halkaisijaltaan oleva kakku. Laita kakku uuniin ja pudota lämpötila 120 asteeseen. Paista kakkua 1h 20min.

Täytettä varten vaahdota vain kerma omasta mielestäsi sopivaksi vaahdoksi (itse pidän nykyään kevyemmästä vaahdotuksesta), lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa sokeri. Lusikoi vaahto kakun päälle ja lisää haluamasti marjat tai hedelmäpalat ja siivilöi päälle vielä tomusokeria antamaan kaunis loppusilaus.


• Oma kakkuni olisi onnellisesti palanut liian tummaksi ellen olisi tarkistanut sitä noin puolen tunnin paistoajan jälkeen, kakku oli siinä vaiheessa jo saavuttanut sen värin mikä sillä kuvissakin on. Asetin kevyesti kakun päälle folionpalan joka esti enemmän ruskistumisen. Sama keino toimii kaikkien kakkujen kanssa, jos pinta alkaa tummua liikaa niin aseta kakun päälle leivinpaperi tai folionpala.
• Pohjan voi todellakin valmistaa etukäteen. Donna antoi omassa reseptissään ohjeeksi että säilytä pohjaa koristelemattomana ilmatiivissä astiassa huoneenlämmössä, jopa 5 päivää. Huolehdi että kakku on jäähtynyt kunnolla ennenkuin laitat sen kakkukupuun.
•Toisen pavlova-kokeilun ja erään toisen reseptiä testanneen mielestä kakkua voisi uunista riippuen paistaa kauemmankin. Matalassa uunissa tuo 1h20min oli sopiva mutta omassa standardiuunissani aikaa olisi voinut pidentää vaikka jopa 20 minuuttia että ulkokuoresta olisi tullut paksumpi. 

Alkuperäinen ohje:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti