Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

perjantai 16. marraskuuta 2012

Voileipäkakku 50 hengelle (kala ja kinkku)

Tästä tulee piiiiitkä blogipäivitys...

Voilepäkakkuja, siis. Kinkkukakku ja lohikakku, molemmat 50 (-60) hengelle. Reseptit, valmistusohjeet, yleistä tietoa. Olen valmistanut voileipäkakkuja jo erinäisiä vuosia ja siitä huolimatta tulee joskus tuumaamisen paikka, joten ymmärrän hyvin sen miksi moni suorastaan kammoksuu ajatustakin voileipäkakun valmistamisesta. Salatiedettä se ei ole mutta muutamia hyviä niksejä kyllä on joista on apua. :)

Olen itse törmännyt reseptejä hakiessani monta kertaa siihen ongelmaan että miten laskea oikeat henkilömäärät kakuille ja varsinkin isommalle väkimäärälle. Toivottavasti tämä blogikirjoitus auttaa muita jotka painivat saman ongelman kanssa.

Reseptien määrät ovat runsaat, eli täytettä tulee reilusti ja kakut on valmistettu tuoreista ja parhaista raaka-aineista, ei suinkaan italiansalaatista ja kinkkusuikaleista ;) Ja lopputulos palkitsee, sen uskallan luvata.

Toivottavasti näistä ohjeista on apua niille rohkeille jotka kakkusavottaan päättävät ryhtyä! :)

Lohivoileipäkakku

Kinkkuvoileipäkakku

Ennen reseptejä tulee (liian) paljon yleistä höpinää


Pari sanaa leivästä 
Itse valmistan voileipäkakkuni paahtoleivistä koska vuokaleipiä on huonommin saatavilla. Leivän valinta on aina yhtä hankalaa mutta suosittelisin käyttämään grahamleipää. Pelkkä vehnäleipä saattaa raskaan täytteen kanssa tehdä temput eli kakusta tulee kovin raskaan oloista ja muhjuista. Toinen vaihtoehto on käyttää sekä vaaleaa että tummaa, kerroksittain. Parhaan leivän löytää kokeilemalla. Itse ostin nyt kahden eri valmistajan grahamleipää ja eroa oli kuin yöllä ja päivällä; toinen oli höttöpehmeää mutta ihan ok, toinen taas hieman liiankin kiinteää sillä leipä ei imenyt nestettä itseensä vaan päästi sitä paremminkin läpi. Taas on viisaampi ensi kerralla...
Leipäpaloja kannattaa joka tapauksessa olla muutama extraa jos joutuu paikkailemaan.

Pari sanaa lihasta ja kalasta
Käytä valmistamiseen hyvälaatuista kinkkua ja lohta. Kinkun kohdalla kannattaa käyttää mahdollisimman lihaisia tuotteita, itse suosittelen Korpelan saunapalvia tai Atrian Saunapalvia. Halpuus voi houkuttaa ostamaan edullisinta tuotetta mutta kostautuu maussa välittömästi. Lohen kohdalla kannattaa ostaa lämminsavulohi ja kylmäsavulohi tiskiltä jos siihen on mahdollisuus, oletusarvo ainakin on että ovat paremman makuisia kuin pienessä vakuumipakkauksessa ostetut kalat. Kalatiskeissä ja valmistajissa on eroja laadun suhteen, kokeilemalla oppii.

Pari sanaa kakun kostuttamisesta
(tämä on se haastavin vaihe koko hommassa ja menee itselläkin joskus metsään vaikka miten yrittää....)
Itse olen parhaaksi todennut liha- ja kalaliemet. Keitän puolta laihemman liemen kuin mitä liemikuution pakkauksessa on ohjeistettu ja jäähdytän ennen käyttöä.
Liemen määrä sitten..... on täysin riippuvainen leivästä. Määrä desilitroina on aina noin-arvio jos leipä ei ole täsmälleen samanlaista joka kerralla. Sanotaanko että täytyy luottaa fiilikseen ja näppituntumaan. Näissä kakuissa epäilen että kinkkukakussa oli liikaa nestettä koska karkea leipä ei lopulta imenyt sitä itseensä vaan paremminkin päästi läpi. Kuivaksi ei kuitenkaan voi jättää koska mikään ei ole kamalampaa kuin liian kuiva voileipäkakku, se ei edes leikkaudu vaan painuu vain kasaan. Täytteiden osalta kalakakku vaatii enemmän nestettä kuin kinkkukakku, koska täyte itsessään on kuivempi.

Levitä nestettä tasaisesti vaikka ruokalusikalla ja huolehdi että jokainen leipäpala näyttää ja tuntuu märältä. Jos leipiin jää kuivia kohtia niin kakustakin tulee todennäköisesti liian kuiva. Jos taas tuntuu että leipäpalat ovat ihan litimärkiä niin imeytä ylimääräistä nestettä talouspaperiin.

Pari sanaa koristelusta
Minä en ole mikään superkoristelija, valitettavasti. Pari vinkkiä kuitenkin voin antaa kokemuksen kautta. Mieti koristelu sen mukaan miten pitkä aika kakun koristelusta on sen tarjoiluun, sillä kaikki koristeet eivät pysy nättinä pitkään. Tuore tilli, varsinkin jos se on valmiiksi ei-niin-virkeä, nuupahtaa todella nopeasti. Salaatinlehdet lajikkeesta riippuen kestävät kohtalaisesti, mutta en käyttäisi niitäkään ellei kakkua tarjoilla parin tunnin sisällä. Katkaravut kestävät lämpösäilytystä huonosti joten jos oletetaan että kakku seisoo pöydässä useamman tunnin niin jättäisin pois. Raakaa sipulia en laittaisi kakun päälle ellei sitä tarjoilla ja syödä heti, sillä jääkaapissa ollessa sipulikakku sitten "maustaa" koko kakun ja mahdollisesti sen jääkaapissa säilöttävän kermakakunkin. Kestäviä vaihtoehtoja ovat leikkeleiden ja kalan lisäksi ainakin viinirypäleet, tomaatit, herneenversot, sitruuna, kurkku, fetakuutiot, kananmuna ja oliivit.
Viinirypäleitä käytän itse paljon senkin vuoksi että mielestäni ne sopivat erinomaisesti suolaisen ja täytteiltään melko raskaan kakun keventäjäksi ja raikastajaksi.

Tavallisten keittiötarvikkeiden lisäksi tarvitset:

•Iso kakkulauta (omat lautani ovat 33x43cm, olen teettänyt ne varta vasten). Laudaksi sopii vaikka ruokatarjotin, lainasin joskus ruokalasta. Olen nähnyt käytettävän myös uunipeltiä, lisäksi monissa keittiöissä on lusikkalaatikon yläpuolella puinen irrotettava leikkuulauta jota olen itsekin kerran käyttänyt kakkualustana.
•Hyvä sauvasekoitin tai monitoimikone jolla täytteet saa hienonnettua
•Riittävän iso kulho täytettä varten


Alla on kinkkukakun resepti ja voileipäkakun yleiset valmistusohjeet, sen jälkeen on lohikakun resepti.

Kinkkuvoileipäkakku 50-60 hengelle

n.50 palaa paahtoleipää
(4 isoa pakettia)

täyte:
900g-1kg saunapalvikinkkua (palana tai viipaleina, ei väliä)
3 punaista paprikaa
3 maustekurkkua
3 punttia persiljaa
5prk (750g)  ranskankermaa

kostuttamiseen:
1l vettä
1 lihaliemikuutio
(HUOM! liemen määrä on ohjeellinen ja riippuu leivän laadusta, lue ylhäältä infoa kakun kostuttamisesta)

kuorrutus:
200g maustettua tuorejuustoa, esim. yrtti tai ruohosipuli
4dl kermaa

koristeluun (kuvan mukaisesti):
2 punttia persiljaa
muutama kirsikkatomaatti
½rs viinirypäleitä
1rs ohuita saunapalviviipaleita
1 puntti herneenversoja

1. Valmista ensin lihaliemi: kiehauta vesi, liuota lihaliemikuutio veteen ja jäähdytä liemi kylmäksi.

2. Kanttaa leivät eli leikkaa leipäpaloista reunat pois. Tee huolellista jälkeä että leipää menee mahdollisimman vähän hukkaan ja että paloista tulee tasakokoisia. Peitä leivät kelmulla etteivät ne kuivu odotellessa.



3. Valmista täyte: Pilko paprikat ja maustekurkut kulhoon. (katkaise maustekurkut ja purista niiden sisältä ylimääräistä nestettä pois, muuten täytteestä voi tulla liian vetinen) .Huuhtele persiljat (leikkaa puntti varresta poikki, huuhtele ja valuta) ja hienonna saksilla. Pilko kinkku ja lisää kulhoon vielä ranskankerma. Soseuta sauvasekoittimella tai yleiskoneessa (kahtena eränä, ei ehkä mahdu kerralla).



4. Valmistele kakkualusta, suojaa se tarvittaessa foliolla tai voipaperilla. Ota esiin kaikki tarvikkeet eli leipäpalat, täyte, alusta ja kostutusliemi. Lisäksi täytteen levittämiseen kauha tms.


5. Tee leivistä ensimmäinen kerros, 3 x 4 leipäpalaa. Yritä saada rivit mahdollisimman suoraksi.


6. Kostuta leipäkerros ja laita sen jälkeen leivinpaperipalat suojaksi reunojen alle. Paperi suojaa alustaa täyttämisen ja koristelun ajan, loppuvaiheessa ne otetaan pois ja reunat jäävät siistiksi.


7. Levitä ensimmäinen täytekerros; 1/3 täytteestä pohjan päälle ja tasaa lusikalla siten että täytettä on varmasti reunoille saakka. (ps. täytteen väri kuvassa näyttää melko ankealta, oikeasti täyte on vaaleanpunaista kuten kuvassa ylempänä ;) )











8. Levitä uusi leipäkerros ja kostuta


Jos leipäpalat eivät mene reunojen kanssa tasan niin paikkaa tilanne leipäsuikaleilla: laita kokonaiset leipäpalat reunoille ja paikkaa kakun keskelle syntyvät välit:



9. Tee yhteensä 3 täyteväliä ja päällimmäiseksi leipäkerros, eli 4 leipäkerrosta.


10. Kelmuta kakku ja painele käsin kakun reunat suoraksi. Laita päälle paino, esim leikkuulauta ja jotain painavaa siihen päälle ja annan vetäytyä seuraavaan päivään.


11. Kun kakku on vetäytynyt ja maustunut niin valmista kuorrute: Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja vispaa kiinteäksi vaahdoksi. Levitä kuorrute tasaisesti koko kakun päälle.
(edelleen pahoittelen kuvien huonoa valotusta...)


Kalakakku kuorrutettuna

12. Poista suojapaperit kakun reunoilta ja koristele. Koristeluun ei ole antaa sen kummempaa vinkkiä koska en ole siinä mikään mestari. Tässä kakussa tein "kinkkukukan" keskelle eli puolitin kinkkuviipaleet ja kääräisin ne rullaksi, asettelin kakun keskelle kukan muotoon aloittaen keskeltä.  Sitten asettelin kirsikkatomaatin puolikkaita ja viinirypäleen puolikkaita kakun päälle. Reunustin kakun persiljatupsuilla ja ylijääneet persiljat asettelin vielä kakun päälle, mihin nyt vaan mahtui. Reunoille herneenversoja. Kakut kuljetettiin juhlapaikalle joten suojaksi laitoin kevyesti tuorekelmua.




Valmiina lähtöön!


Lohivoileipäkakku 50-60 henkilölle

n.50 palaa paahtoleipää
(4 isoa pakettia)

täyte:
1kg lämminsavulohta
3 maustekurkkua
2 punttia tilliä
2 rasiaa (à 200g) kylmäsavulohituorejuustoa (Valio)
5prk (750g) ranskankermaa
1 limen mehu

kostuttamiseen:
1l vettä
1 kalaliemikuutio
(HUOM! liemen määrä on ohjeellinen ja riippuu leivän laadusta, lue ylhäältä infoa kakun kostuttamisesta)

kuorrutus:
200g maustettua tuorejuustoa (yrtti, kylmäsavulohi tms)
4dl kermaa
1 puntti tilliä hienonnettuna

koristeluun (kuvan mukaisesti):
300g kylmäsavulohta
1 puntti herneenversoja
½rs viinirypäleitä

1. Valmista ensin liemi: kiehauta vesi, liuota kalaliemikuutio veteen ja jäähdytä liemi kylmäksi.

2. Kanttaa leipäpalat

3. Valmista täyte: Pilko kulhoon maustekurkut ja tilli. Lisää sitten ranskankerma ja lohituorejuusto.




Soseuta sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi. Halkaise lime ja purista sen mehu täytteeseen.


4. Murustele savulohi täytteeseen käsin (käytä kertakäyttökäsineitä). Lohta ei kannata soseuttaa vaan se saa jäädä täytteeseen hiutaleiksi.


5. Sekoita täytettä tukevalla kauhalla kunnes se on tasaista.


6. Kokoa ja kuorruta kakku ylempänä olevien vaihekuvien mukaan.

7. Koristelu: kääri kylmäsavulohesta rullia ja asettele niitä tasaisin välein kakun päälle. Ripottele lisäksi viinirypäleitä (kokonaisia tai puolikkaita) ja viimeistele koristelu herneenversoilla (niitä voisi olla enemmänkin...).

Lohikakku

Voileipäkakkua, olkaa hyvä! :)

30 kommenttia:

  1. Hei osaaks sanoa paljon yhden kakun aineksille tulee hintaa? Noin arvio siis?

    VastaaPoista
  2. Jos heitän ihan hatusta arvion niin sanotaanko 50 euroa? Kauppiaasta, tuotteiden laadusta, erikoistuotteista ja tarjouksista riippuen ainakin kympin heitto suuntaan ja toiseen. :) Ja tietenkin kalakakku on kalliimpi kuin kinkkukakku, kalan kilohinta on ainakin kaksinkertainen kinkkuun verrattuna.

    Hintaan vaikuttaa tosi paljon se mistä ostat (meillä isot hintaerot S- ja K-ryhmän välillä), miten laadukkaita tuotteita ostat, ostatko tavallista vai hylaa vai laktoositonta, sattuuko jokin tuote olemaan tarjouksessa jne. Itse olen todennut että pienellä vertailulla voi säästää yllättävänkin paljon rahaa.

    Ei kuitenkaan kannata sortua siihen halvimpaan, ainakaan ennenkuin on tutkinut että mistä se ero tulee. Kinkkua esimerkiksi saa todella alhaiseenkin kilohintaan mutta sitten kun katsot tuoteselostetta niin tuotteen varsinainen lihapitoisuus putoaa samaa tahtia kuin hintakin, ja maku ei luonnollisestikaan ole enää sama. Tein joskus kakun ns. "vesikinkusta" eli tuotteen lihapitoisuus oli alhainen (olkoonkin että kinkku oli halpaa...) ja makutestin tehtyäni totesin että olkoon viimeinen kerta kun kitsastelen lihan laadun suhteen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon sinulle :) osaa vähän hahmottaa paljon kustantais kun ite koittais joskus selviytyä nuistakin kakuista :) pakko kyl keväälä viimeistään ristiäisiin kokeilla !

      Poista
    2. Kiva jos voin olla avuksi!

      Onnistuessaan kakut ovat juhlien takuuvarma menestys (ovat ainakin tähän saakka olleet ;) ). Onnistuvat varmasti, ja kommenttia saa sitten aina tulla laittamaan että miten meni!

      -Keittiökriitikko-

      Poista
  3. Hei!
    Varmistan vielä onko yksi kakku sopiva 50 hengelle? Ohjeet näyttävät mainioilta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kyllä tuo 50 hengelle on aika hyvin mitoitettu. Toki jos voikkarikakku olisi ainoa tarjottava ja jokainen ottaa 2 palaa niin sitten voi tehdä tiukkaa, mutta normaalisti pitäisi kyllä riittää vallan mainiosti! :)

      Poista
  4. Hei!
    Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista!
    Koetan rohkaista itseäni tekemään voileipäkakut poikani yo-juhliin.
    Jos teen molemmat kakut riittävätkö ne sadalle hengelle? Vai pitäisikö
    tehdä vielä lisäksi pienemmät kakut varmuuden vuoksi?

    VastaaPoista
  5. Hei! Riippuu siitä mitä muuta tarjoilua sinulla on, sekä suolaisista ja makeista. Jos on paljon muutakin pöydässä niin todennäköisesti riittää, varsinkin jos juhlaväki käy muissakin juhlissa samana päivänä. Jos kuitenkin muu tarjoilu on hyvin suppeaa ja voileipäkakku olisi ainoa suolainen tarjottava niin ehkä kannattaisi tehdä vielä pienet 12hlö kakut varalle. Niitä on ihana sitten seuraavana päivänä nautiskella kun juhlat ovat ohi, ainahan pitää jäädä jotain myös rääppiäisiin. ;) Ihan tarkkoja määriä on vaikea sanoa, tarjoilujen määrissä on se vaikeus että yksi ihminen voi syödä kolmen edestä kun taas joku ei välttämättä ota ollenkaan. Siksi mieluiten itse ylimitoitan ettei ainakaan kesken lopu! :)

    VastaaPoista
  6. Hei!
    Tein vuosi sitten kalakakun tuolla sinun ohjeella ja kiitosta tuli. Nyt taas aika juhlia joten,
    uskaltaisiko tehdä kakut etukäteen ja pakastaa, sitten kuorruttaa juhlia edeltävänä päivänä? Mietein miten nuo täytteen raaka aineet siihen suhtautuu?=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja pahoittelut viivästymisestä. Uuden puhelimen sähköposti-ilmoitukset eivät näköjään toimi, pitäisi tulla puhelimeen ilmoitus uusista viesteistä mutta eipä ole tullut!

      Pakastamiseen en kyllä uskalla sanoa, en ole koskaan kokeillut voileipäkakkuja pakastaa. Täytyisikin testata asiaa jossain vaiheessa, tehdä pieni kakku ja laittaa pariksi päiväksi se pakastimeen.

      Poista
  7. Moi, yks tollero haluaa kinkkukakun kuorrutteeseen hieman tarkennusta :) kerma joka siihen tulee tuorejuuston kanssa niin mitä se on, kuohu/ vispi vai mitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut Sinullekin vastauksen viipymisestä!

      Kermaksi käy mikä tahansa vaahtoutuva, eli kuohukerma ja vispikerma molemmat sopii. :) Vispikerma on hieman anteeksi antavampaa vaahtoutumisensa suhteen, ei vatkaannu voiksi niin helposti kuin kuohukerma. Tämä kannattaa huomioida varsinkin kesähelteillä jolloin kermasta saa voita ihan silmän käänteessä...

      Poista
  8. Ei todellakaan riitä 50-60 hengelle....=) Korkeintaan max. 30 hlö jos sitäkää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pari kertaa tehnyt 200 hengen juhliin kakut, eli 4 kappaletta, ja ne ovat kyllä riittäneet. Tarjolla ollut toki muutakin kuin pelkkää voileipäkakkua. Riittävyys on laskettu myös kakun painon ja normaalin annoskoon mukaan. Viimeksi noin 200 hengen juhliin tein vain kaksi kakkua koska lisänä oli salaattipöytä, ja tuolloinkin kakut riittivät.

      Toki jos haluaa ihan varman päälle ottaa niin kakkuja voi tehdä reilummin, mutta nyt jälleen ylioppilasjuhlien aikana moni sanoi sitä että helposti tulee varauduttua ihan liikaa. Keskimäärin ihmiset ottavat 1-2 annosta suolaista ja 1-2 annosta makeaa tarjottavaa. Jos kierretään useammissa juhlissa niin silloin yleensä vielä vähemmän.

      Jos vieraita on tulossa vaikkapa tasan 50 niin halutessaan voi tehdä vielä pienen 10 hengen kakun lisäksi hätävaraksi. Ja edelleen, jos tietää että oma vieraskunta on sellaista joka syö tuplamääriä normaaliin menekkiin nähden niin sitten tietysti varautuminen sen mukaan! :D

      http://keittiokriitikko.blogspot.fi/2012/11/voilepakakku-12-hengelle-kinkku.html

      Poista
  9. KIITOS!
    Juuri tässä hakiessani netistä tarjottavien määriä, pelastit tällä blogillasi esikoiseni rippijuhlat :)
    Näyttävät hyviltä ja tälle suvulle maistuvat varmasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Siksipä myös nämä päivitykset olen tehnyt että olisi sitä apua määrien laskemiseen. Juhlien järjestämisessä hankalinta on monesti se tarjottavien määrän laskeminen, ja varsinkin jos tekee vähemmän kakkuja niin sitä on helposti aivan kadoksissa. Täytekakuista vielä pitäisi tehdä ISO päivityspaketti, minkä kokoinen kakku millaisellekin porukalle. :) Se jäänee sitten kesäloman alle joskus elokuussa...

      Poista
  10. Eksyin tänne blogiisi,kun katselin kuvia voileipäkakkujen koristeluista.Olen tehnyt jo vuosia meidän juhliin kakut graham ja ruispaahtoleivistä.Niistä on helppo muotoilla juuri sen kokoinen kakku kuin haluaa.Olen samaa mieltä ettei täytteissä kannata pihtailla,kunnon raaka-aineet pitää olla.Meillä on niin suurisyömärisuku että nuo isot kakut riittää vain n.40 hengelle,jos siis tekee yhdet isot kala- ja lihakakut.Oli kiva huomata,kun olin itse kanssa laitellut ylös kuinka paljon mitäkin tarvii kakkua varten,niin meni aika lailla yks yhteen sinun ohjeiden kanssa.Nyt on taas synttärit tulossa jonne on valmistumassa kaksi kakkua.Terveisin Tuula-Maija.

    VastaaPoista
  11. Kiitos, hyvistä voileipäkakku ohjeista.
    Mitä luulet voisiko kakut pakastaa? Tietenki ilman päällystää..
    juhlat tulossa ja tekemistä paljon.

    VastaaPoista
  12. Kiitos selkeistä ohjeista, onnistui täydellisesti! :)
    Kuvaa löytyy täältä http://samaan-aikaan.blogspot.fi/2015/01/viime-viikot-kuvina.html

    VastaaPoista
  13. Hei,olen pariin otteeseen tehnyt voileipäkakkuja.Nyt aion kokeilla noilla sun resepteillä pikkuiseni 5v päiville.Meinasin tehdä kumpaakin,lohikakusta teen isomman kuin kinkkukakusta :) Pikkuherralle pitäisi vielä tehdä Nasu-kakku.Toivottavasti äippä onnistuu tuon täyskärin teossa :))

    VastaaPoista
  14. Kiitos todella hyvistä ohjeista. Kinkkukakun jo kokeilin ja oli erinomaista, seuraavaksi pojan syntymäpäiväksi kalakakkua. Sain uskoa, että osaan kuitenkin tehdä voileipäkakkuja kun on hyvät ohjeet. Kesällä olisi tytön rippijuhla ja taidan uskaltaa.. :)

    VastaaPoista
  15. Kehtaako aloitteleva emäntä kysyä tuosta säilyvyydestä? Tai lähinnä voileipäkakun esilläpitoajasta. Jos ylioppilasjuhliin on tulossa noin 50 vierasta aikavälillä 14-18 niin voinko tehdä tuon 50 hengen kakun ja iskeä sen pöytään klo 14, vai joudunko tekemään kaksi ettei yksi ole tuntikausia lämpimässä?

    VastaaPoista
  16. Hei! Minulla on yo-juhlat tulossa ja vieraita tulossa 50. Voisinko kysyä sellaista että uskotko näiden kahden kakun riittävän jos puolitan molemmista ohjeet, kun lisänä on ruokaisa kanasalaatti sekä karjalanpiirakoita?:) ja sitten tiedustelisin vielä että kuinkahan monta täyte- ja juustokakkua täytyy varata! Kiitos jo etukäteen vastauksista!:)

    VastaaPoista
  17. Kiitos!!!!huippu kun oli valmiina just 50 henkilölle mitoitettu kakku :-)

    VastaaPoista
  18. voi jestas miten selkeät ohjeet, voin kun olisin löytänyt ennenkuin eilen tein voileipäkakun.jatkossa lueskelen tätä ja otan opikseni.Kiitos hyvistä ohjeista!

    VastaaPoista
  19. Kiitos selkeistä ohjeista, aion kokeilla tyttärentyttären rippijuhliin, vieraita n.70-80, molempia kakkuja.

    VastaaPoista
  20. Hei, luin sinun voileipäkakkuohjeita, koska olen itsekin tehnyt voileiäkakkuja ystäville ja itselle. Vuokaleipiä ei tosiaan kaupoissa ole kuin tilauksesta ja ovat kalliita ja siksi olen tehnyt vuokaleivät aina itse ja laitan voileipäkakkuihin aina sekä vaaleata että ruisleipää. Laitan kakkuihin myös kahta eri täytettä, lihakakkuihin laitan lihatäytteen lisäksi kasvistäytteen ja samoin kalakakkuun laitan kalatäytteen lisäksi kasvistäytteen, niistä tulee enemmän makua kakkuihin. Hyviä leivontahetkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvistäyte kuulostaa kivalta!

      Olen todennut tumman leivän kanssa (oman makuni suhteen) että kalakakku paranee jos siihen käyttää 1-2 kerrosta tummaa, mutta meillä ei väki ole tykännyt jos kinkkukakussa on ollut tummaa leipää. :/ On tullut omalta porukalta negatiivista palautetta siitä. :D Oletpas ahkera kun teet vuokaleivätkin itse! :o

      Poista
  21. Hei aion tehdä sinun ohjeella kinkkukakun ensi pyhäksi ristiäisiin ,tulee 40 henkilöä,kuinkahan paljon tätä leipää pitää olla onko tietoa kilomäärästä kun täällä Ruotsissa ehkä ei saa samoja paketteja kuin Suomessa.Kiitos vastauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Ohjeessa mainittu leipä on Vaasan Grahampaahtoa, isoja 500 gramman paketteja. Eli tähän ohjeeseen uppoaa noin 2kg leipää. Tärkeintä lienee viipaleiden määrä, eli 12 palaa kertaa 4 kerrosta on 48 ehjää viipaletta (päätypaloja ei kannata käyttää), ja pari palaa kannattaa olla varalla kolojen paikkailua varten. Jos leipäpaketit ovat siellä ruotsin päässä läpinäkyviä niin kuin täälläkin niin laske jo kaupassa montako viipaletta yhdessä paketissa on, tiedät ostaa oikean määrän.

      Tätä siis käytän itse: http://www.vaasan.fi/tuotteet/vaasan-isopaahto-graham/

      Poista