Jälkiruoan voi tehdä erilaisiin maljoihin |
Puolukkahyydyke |
Puolukkahyydyke
3 annosta
vaniljahyydyke:
1dl kuohukermaa
50g (1rkl) maustamatonta tuorejuustoa
1dl kevytmaitoa (tai täysmaitoa)
½dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
1rkl vettä
puolukkahyydyke:
3dl puolukoita
0,75dl sokeria
½dl vettä
1tl vaniljasokeria
1½ liivatetta
1rkl vettä
koristeluun:
2rkl puolukoita
1rkl sokeria
1tl tomusokeria
Valmista ensin vaniljahyydyke:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen siten että ne ovat kunnolla upoksissa.
(Paina lehdet mieluiten yksi kerrallaan veden alle, sillä jos laitat lehdet yhtenä pinona niin ne takertuvan toisiinsa eivätkä pehmene kunnolla.)
Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja sokerit, vaahdota hetki, lisää sitten maito ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Kiehauta pienessä kattilassa 1rkl vettä, purista pehmenneistä liivatelehdistä vesi pois ja tipauta kuumaan veteen. Sekoita lusikalla siten että kaikki liivatteet varmasti liukenevat.
(huom. liivatelehtiä EI saa keittää!)
Kaada liivateliemi kermaseokseen koko ajan sähkövatkaimella vispaten. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa kuori se lusikalla pois. Kaada seos kolmeen annosmaljaan ja siirrä varovasti jääkaappiin hyytymään. Älä heiluta maljoja, seos takertuu lasin reunoihin ja näyttää epäsiistiltä.
Valmista puolukkahyydyke:
Mittaa mikronkestävään astiaan puolukat, sokerit ja ½dl vettä. Mikrota kunnes puolukat ovat pehmenneet. Soseuta marjat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sileäksi, sen jälkeen painele seos siivilän läpi toiseen astiaan että kuoret ja siemenet saadaan pois. Laita liivatteet likoamaan veteen.
Puolukkaseoksen ei saisi olla jääkylmää vaan paremminkin huoneenlämpöistä, lämmitä sosetta tarvittaessa mikrossa. Varmista että vaniljahyydykkeet ovat läpeensä jähmettyneet, kokeile vaikka lusikan varrella.
Kiehauta jälleen kattilassa 1rkl vettä, purista ja lisää liivatteet ja sekoita huolella. Kaada liivateliemi puolukkasoseeseen koko ajan vispilällä sekoittaen. Kuori puolukkaseoksen päälle syntynyt vaahto lusikalla ja kaada seos sen jälkeen varovasti mutta nopeasti vaniljahyydykkeiden päälle noin 1cm kerrokseksi. Hyydytä jääkaapissa niin kauan että puolukkasosekin on täysin hyytynyt.
Ennen tarjoilua ota lusikallinen kohmeisia puolukoita ja sekoita ne sokerin kanssa. Annostele lusikalla hyytelön päälle ja siivilöi päälle hieman tomusokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti