Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

lauantai 3. marraskuuta 2012

Puolukkahyydyke

Puolukka on yksi meidän liian vähän arvostetuista marjoistamme. Ehkä siksi että sen jalostus on rajoittunut lähinnä puolukkahilloon ja puolukkasurvokseen. Puolukka on kuitenkin erinomainen kumppani sekä maitotuotteiden että kinuskin kanssa, vain pari esimerkkiä mainitakseni. Olen viimeaikoina valmistanut Diettipirtelöni puolukoista, sekin on ihan tervetullutta vaihtelua. Tämä puolukkajälkiruoka kelpaa vaikka hienompaankin pöytään, kahvin kanssa tai aterian päätteeksi. Kenties isänpäivään tai jouluun?

Jälkiruoan voi tehdä erilaisiin maljoihin

Puolukkahyydyke

Tämän jälkiruoan voiman todisti aviomieheni joka ei todellakaan ole puolukan ystävä. Silti hän oli se joka söi kaksi kolmesta testijälkiruoastani (ja jäi vielä kaipaamaan lisää, joten söi mielitekoonsa palan suklaakakkua...). Annos voi näyttää monimutkaiselta mutta se ei todellakaan sitä ole. Jos liivatetta on joskus käyttänyt niin siitä on apu, ja näillä ohjeilla pitäisi onnistua ilman käyttökokemustakin. Itse käytän tällaisissa pienemmissä määrissä valmistusastioina pakasterasioita tai jogurttisankoja, ne on helppo heittää tiskikoneeseen eikä tarvitse tiskata kolmen litran kulhoja kun valmistaa muutaman desin annoksen.

Puolukkahyydyke
3 annosta

vaniljahyydyke:

1dl kuohukermaa
50g (1rkl) maustamatonta tuorejuustoa
1dl kevytmaitoa (tai täysmaitoa)
½dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
1rkl vettä

puolukkahyydyke:

3dl puolukoita
0,75dl sokeria
½dl vettä
1tl vaniljasokeria
1½ liivatetta
1rkl vettä

koristeluun:

2rkl puolukoita
1rkl sokeria
1tl tomusokeria

Valmista ensin vaniljahyydyke:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen siten että ne ovat kunnolla upoksissa.
(Paina lehdet mieluiten yksi kerrallaan veden alle, sillä jos laitat lehdet yhtenä pinona niin ne takertuvan toisiinsa eivätkä pehmene kunnolla.) 
Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja sokerit, vaahdota hetki, lisää sitten maito ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Kiehauta pienessä kattilassa 1rkl vettä, purista pehmenneistä liivatelehdistä vesi pois ja tipauta kuumaan veteen. Sekoita lusikalla siten että kaikki liivatteet varmasti liukenevat.
(huom. liivatelehtiä EI saa keittää!)
Kaada liivateliemi kermaseokseen koko ajan sähkövatkaimella vispaten. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa kuori se lusikalla pois. Kaada seos kolmeen annosmaljaan ja siirrä varovasti jääkaappiin hyytymään. Älä heiluta maljoja, seos takertuu lasin reunoihin ja näyttää epäsiistiltä.

Valmista puolukkahyydyke:
Mittaa mikronkestävään astiaan puolukat, sokerit ja ½dl vettä. Mikrota kunnes puolukat ovat pehmenneet. Soseuta marjat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa sileäksi, sen jälkeen painele seos siivilän läpi toiseen astiaan että kuoret ja siemenet saadaan pois. Laita liivatteet likoamaan veteen.

Puolukkaseoksen ei saisi olla jääkylmää vaan paremminkin huoneenlämpöistä, lämmitä sosetta tarvittaessa mikrossa. Varmista että vaniljahyydykkeet ovat läpeensä jähmettyneet, kokeile vaikka lusikan varrella.

Kiehauta jälleen kattilassa 1rkl vettä, purista ja lisää liivatteet ja sekoita huolella. Kaada liivateliemi puolukkasoseeseen koko ajan vispilällä sekoittaen. Kuori puolukkaseoksen päälle syntynyt vaahto lusikalla ja kaada seos sen jälkeen varovasti mutta nopeasti vaniljahyydykkeiden päälle noin 1cm kerrokseksi. Hyydytä jääkaapissa niin kauan että puolukkasosekin on täysin hyytynyt.

Ennen tarjoilua ota lusikallinen kohmeisia puolukoita ja sekoita ne sokerin kanssa. Annostele lusikalla hyytelön päälle ja siivilöi päälle hieman tomusokeria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti