Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

torstai 22. marraskuuta 2012

Tiramisu

Tiramisu wikipediassa: tiramisu valmistetaan ladyfingerseistä eli savoiardikekseistä jotka kostutetaan kahvilla, kootaan kerroksittain keltuaisista ja mascarponesta valmistetun vaahdon kanssa ja maustetaan liköörillä ja kaakaolla.


Tiramisu


Ensimmäistä kertaa kauhan varressa tämän italialaisen perinneherkun kanssa. Ei ole vaikea valmistaa; ei tarvitse leipoa mitään (jos ostaa keksit valmiina kuten tässä ohjeessa), on nopeatekoinen ja pienellä suunnittelulla tiramisu valmistuu ilman suurempaa tiskimäärää. Tiramisusta on varmasti yhtä monta versiota kuin on tekijääkin, itse halusin toteuttaa mahdollisimman paljon perinteistä tiramisua muistuttavan version.

Maukas ja aavistuksen hienompi herkku kruunaa jälkiruokapöydän tai kahvihetken, ainoa haaste voi olla löytää savoiardi-keksejä. Suuremmista marketeista niitä varmasti saa, omat keksini ostin Prismasta. En tiennyt millaista pakettia olen etsimässä eikä paketissa itsessään lukenut kissankokoisilla kirjaimilla Savoiardi,  hintalapun perusteella sitten lopulta löysin oikean tuotteen. Mascarponejuustoa löytynee kaikista kaupoista, pyöreät mascarponerasiat on useimmiten sijoiteltu tuorejuustojen läheisyyteen.

Tiramisu on helppo valmistaa isommallekin väkimäärälle ja on suotavaa valmistaa herkku vähintään muutamaa tuntia ennen tarjoilua että maut ja keksien kosteus ehtivät tasaantua.


Tiramisu
5 hengelle

2 munaa
2rkl sokeria
200g mascarponejuustoa
2rkl makeaa valkoviiniä
n.100g savoyardikeksejä
1-2dl vahvaa kahvia tai espressoa
30g tummaa suklaata (minttusuklaata)
leivontakaakaota

Keitä ensin kahvi tai espresso ja kaada se jäähtymään astiaan johon sinun on helppo kastaa pitkänmallisia keksejä. Keitä kahvista tuplasti niin vahvaa kuin normaalisti.

Rouhi suklaa veitsellä hienoksi tai käytä raastinrautaa.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset suoraan valmistusastioihin: keltuaiset isompaan kulhoon jossa valmistat mascarponevaahdon ja valkuaiset pienempään kulhoon jossa voit myös vaahdottaa ne.

Lisää keltuaisiin sokeri ja vispaa seosta kunnes se vaahdottuu ja vaalenee hieman. Lisää mascarponea ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita kunnes massa on tasaista ja sileää. Lisää valkoviini ja sekoita hyvin.

Ennen valkuaisten lisäämistä

Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kiinteäksi vaahdoksi ja lisää 2-3 erässä mascarponevaahtoon.

Sekoita varovasti että kuohkeus säilyy

Valmis vaahto

Aloita kokoaminen: Laita kulhon pohjalle kerros mascarponevaahtoa. Ripottele vaahdon päälle suklaarouhetta. Kasta keksit nopeasti kahvissa ja lado niistä kerros vaahdon päälle. Tee uusi kerros samalla tavalla: mascarponevaahto, suklaarouhe, kahviin kastetut keksit. Jätä mascarponekerros päällimmäiseksi ja siivilöi pinnalle reilusti kaakaota. Laita tiramisu jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi, siivilöi tarvittaessa lisää kaakaota ja tarjoile hyvän kahvin kanssa!

Dippaa keksit kahviin nopeasti

   
Muutaman tunnin vetäytymisen jälkeen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti