Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

perjantai 25. tammikuuta 2013

Parhaat Porkkanasämpylät (+pilkuntarkat ohjeet...)

Minä en tunnetusti ole kovin kummoinen hiivaleipuri. Pullaa nyt ehkä jotenkin joskus, sämpylöissä en ole kunnolla onnistunut oikeastaan ikinä. Tuloksena on ollut kivikovia seinään heitettäviä möhkylöitä joita edes rakas mieheni ei ole pystynyt aina syömään vaikka hän kohteliaasti aina yrittääkin. Ihan sama olenko jättänyt taikinan löysemmäksi tai kokeillut kaikkia mahdollisia temppuja, lopputulos nyt vain on ollut karmea tai vähintään sellainen että leivät ovat lopulta jääneet syömättä.

Mutta tänään! Tänään minä onnistuin ihan oikeasti! Olen ehkä kerran vuodessa kokeillut sämpylöiden leipomista ja kun se ei ole ottanut onnistuakseen niin olen odotellut taas sen vuoden ennen uutta yritystä. Tällä hetkellä minulla on sellainen olo että minähän alan leipomaan koko perheen leivät pakastimeen ihan itse, voi tätä voitonriemua! Minä päihitin hiivataikinan! :) :) :) Onneksi otin vaihekuvat ja painoin osapuilleen ohjeen mieleen niin saan kunnollisen päivityksenkin.

Ajattelisin että ratkaiseva tekijä tässä ei ollut niinkään itse ohje vaan se että todella alustin taikinan tällä kertaa kunnolla. Ensin vaivasin taikinaa noin 10min koneella, sitten muutaman minuutin alustaminen käsin. Kolmas alustaminen kohottamisen jälkeen ja viimeisen kerran kevyt vaivaaminen vielä pyöritellessä sämpylät muotoonsa.

No, siinä ne nyt kuitenkin on! Itse taisin syödä ainakin kaksi sämpylää ja aion illalla vielä popsia kolmannenkin mokoman...





Ohje sisältää porkkanasosetta. En suosittele korvaamaan sitä maidolla, sose on helppo tehdä vaikka etukäteen keittämällä pari porkkanaa ja soseuttamalla ne sauvasekoittimella. Sose antaa pehmeyttä ja mukavasti väriä ja makua. Olen tehnyt tällä ohjeella joskus ilman sosetta ja lopputulos ei ollut ollenkaan samanlainen.

Parhaat Porkkanasämpylät

22kpl

4dl maitoa (käytin rasvatonta)
1½-2dl löysää porkkanasosetta
3½dl porkkanaraastetta
½dl siirappia
2tl (meri)suolaa
50g hiivaa
½dl rypsiöljyä
13-14dl vehnäjauhoja

seesaminsiemeniä
unikonsiemeniä

1. Sekoita maito ja porkkanasose keskenään ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi, varmista ettei se ole liian kuumaa ettei hiiva pala.
2. Lisää seokseen murusteltu hiiva, siirappi sekä suola ja vispaa voimakkaasti. Lisää 1dl jauhoja, vispaa edelleen, lisää taas 1dl jauhoja ja vispaa. Lisää tällä tapaa yhteensä 4dl jauhoja.
3. Siirrä taikina koneeseen pyörimään ja lisää 5dl jauhoja sekä porkkanaraaste. Jos teet taikinan käsin, lisää samat ainekset. Alusta taikinaa noin 10 minuuttia, siten että taikinasta tulee silminnähden sitkeää ja venyvää. Lisää öljy ja alusta vielä niin kauan että öljy on kunnolla sekoittunut taikinaan.

Ensimmäinen alustaminen valmis

4. Kaada taikina hyvin jauhotetulle alustalle. 2-3dl jauhomäärästä käytetään tässä vaiheessa; ripottele taikinan alle ja päälle lisää jauhoa kunnes taikina on sellaista että sitä pystyy vaivaamaan mutta se takertuu kuitenkin vielä käsiin.

Koneesta otettu taikina


Alustettu ja valmiina kohotukseen

5. Jauhota käyttämäsi taikinakulho ja laita taikina sinne kohoamaan. Voit öljytä kevyesti taikinan pinnan, tällöin se ei kuivu koppuraiseksi vaikka taikina olisi kohoamassa pidemmänkin aikaa. Laita kulho lämpimään paikkaan kuten takan päälle tai hieman lämmitettyyn uuniin, peitä liinalla. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Öljytty taikina laitetaan kohoamaan...

...parin tunnin kuluttua näyttää tältä!

6. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä reippaasti viitisen minuuttia. Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Edelleen, taikinan ei tarvitse olla vellimäisen löysää, riittää että se alkaa takertua käsiin jos sitä vaivaa pitkään ilman jauhojen lisäämistä. Jos taikina ei takerru yhtään käsiin se on ehkä jo liian paksua.

Valmis!

Kuten kuvasta näkee taikina on sisältä edelleen tahmaista vaikka
ulkoapäin se näyttää kiinteältä ja jauhoiselta

7. Leikkaa taikina samankokoisiksi paloiksi. Itse käytän apuna keittiövaakaa, nämä sämpylät tein noin 80g painoisista taikinapaloista.


8. Laita pellille leivinpaperi ja ala pyörittelemään taikinapaloista palloja. Pyöritä taikinapalloa ensin kämmenpohjassa leivinalustaa vasten pientä voimaa käyttäen, sitten pyörittele vielä muutama sekunti kevyesti käsiesi välissä saadaksesi sämpylään sileän pinnan.


9. Kun ensimmäinen pellillinen on valmis, viimeistele sämpylät; leikkaa todella terävällä veitsellä pari viiltoa kunkin sämpylän pintaan. Sitten sipaise pullasudilla vettä jokaisen sämpylän päälle ja lopuksi ripottele seesamin- ja unikonsiemeniä. Voit painella siemeniä sormilla että ne tarttuvat paremmin eivätkä varise pois kypsästä sämpylästä. Peitä jo ensimmäinen pellillinen liinalla ja pyörittele loputkin sämpylät. Älä laita yhdelle pellille enempää kuin 9 sämpylää.


10. Kohota sämpylöitä lämpimässä paikassa liinalla peitettynä siten että ne kaksinkertaistuvat, ½-1h. Lämmitä tällä välin uuni 225 asteeseen.

Takan päällä kohotetut sämpylät


11. Kun sämpylät ovat kohonneet riittävästi, paista uunin keskitasolla 7-10 minuuttia. Tiedät että sämpylä on kypsä kun se saa jonkin verran väriä ja on pohjastakin hieman ruskistunut. Halutessasi voit paistamisen aikana sumuttaa sämpylät yhden kerran vedellä, se edesauttaa rapean kuoren muodostumista.

12. Ota sämpylät uunista, siirrä pois pelliltä, peitä liinalla ja anna jäähtyä rauhassa.

Keitä kuppi teetä, sipaise sämpylälle Oikeaa Voita ja nauti!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti