Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Tomaattinen kasvis-lihapata


Pari päivää sitten työkaverilla oli lihapataa eväänä.
 Ei kuitenkaan perinteinen lihakeitto, mausteisempi ja monipuolisempi versio. Tällaista pitää joku päivä tehdä! Tänään sitten kaivelin pakastimesta porsaan kasleria ja naudan etuselkää sulamaan lihapataa varten. Jos ajattelee kaupan lihahyllyn valikoimaa niin karjalanpaistilihat soveltuvat todennäköisesti parhaiten ellei kasleria ja rasvaista naudanlihaa ole saatavilla.


Lopputuloksena oli täysin lisäaineeton, runsas ja tomaattinen lihapata jonka makumaailma muistuttaa italianpataa huolimatta siitä että mausteet viittaavat enemmän intiaan. Annos on tosi iso joten meillä ainakin osa padasta lähtee rasioituna pakastimeen. Mutta eikös pataruokia kuulukin valmistaa kerralla isolle perheelle, tai vaikka koko suvulle ;)



Tomaattinen lihapata
(iso kattilallinen) 
aktiivinen 40min
passiivinen 3-4h

n.1kg rasvaista porsaan- ja naudanlihaa 
(karjalanpaistilihaa/kassleria/etuselkää/lapaa)

aromaatit:
4 valkosipulinkynttä
1 punainen chili 
(tai 1tl rouhittua mustapippuria ellei halua chilin tulisuutta)

kuivamausteet:
1tl inkivääriä
1tl garam masalaa
1rkl paprikajauhetta
1tl kurkumaa
1tl juustokuminaa
1tl korianteria
1 laakerinlehti

1 iso sipuli
2 ylikypsää tomaattia tai pari kourallista kirsikkatomaatteja
1 tölkki tomaattimurskaa

1 litra lihalientä (Puljonki)

6 isoa perunaa
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 iso porkkana
1-2dl herneitä (tuore tai pakaste)

2rkl vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen
2-3tl suolaa

1. Hienonna aromaatit. Sekoita kuivamausteet keskenään. Kuori ja lohko sipuli, pese tomaatit.
Lämmitä pannussa 2rkl öljyä ja lisää aromaatit, paista 1-2 minuuttia käännellen. ÄLÄ ruskista. Lisää sipulilohkot ja kuivamausteet, paista taas pari minuuttia. Lisää tomaattimurska (huuhtele tölkki desilitralla vettä ja kaada sekin pannuun), kuutioidut tomaatit sekä ½-1tl suolaa. Jätä hautumaan keskilämmölle.

2. Kuutioi lihat. Kuumenna 2rkl öljyä kattilassa ja lisää puolet lihoista sekä ½-1tl suolaa. Sekoittele hetki, lisää loput lihat ja lihojen päälle taas reilusti suolaa. Paista pari minuuttia ja kaada sitten tomaattimuhennos sekä lihaliemi lihojen päälle. Kuumenna kiehuvaksi.

3. Jos sinulla on uunin kestävä kattila (ei muoviosia) niin laita se uuniin 150 asteeseen, ilman kantta. Ellei ole niin kypsennä pataa liedellä kansi päällä, sellaisella lämmöllä että pata juuri ja juuri kiehuu.

4. Kuori ja kuutioi perunat, pese ja lohko paprikat, pese ja pilko porkkana ja mittaa herneet. Laita perunat kylmään veteen etteivät ne tummene odotellessa.

5. Sekoita vehnäjauhot desiin kylmää vettä, kaada seos pataan ja sekoita hyvin.

6. Anna padan hautua ihan rauhassa 2-3 tuntia, sekoita välillä. 

7. Lisää perunakuutiot pataan, kypsennä 30min. Lisää loput kasvikset, kypsennä vielä vartti. Tarkista suolaisuus.

8. Tarjoile hyvän vaalean leivän ja voin kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti