Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

maanantai 27. toukokuuta 2013

The Ultimate Brownie; suolapähkinäbrownie

Tälle suklaa-pähkinäpommille oli kertakaikkiaan pakko keksiä 
joku iskevä nimi. Pelkkä brownie ei riitä 
kuvastamaan tätä, olkoon siis 

*** The Ultimate Brownie! ***


Ohjeen nappasin vuoden 2010 Australian MasterChefistä jossa tuomari Gary Mehigan valmisti oppitunnilla jälkiruoan teemanaan "Gluttony" eli ylensyönti. Ylenpalttisen jälkiruoan yhtenä osana toimi tällä reseptillä valmistettava brownie eli suklainen kakku tai ehkä paremmin jopa suklaapiirakka. Brownien olemukseen kuuluu tuhti koostumus eli suomeksi sanottuna voita, sokeria ja suklaata on runsaasti. Toinen tärkeä tekijä on kypsentäminen; brownieta ei paisteta kuivaksi vaan se saa jäädä keskeltä pehmeäksi ja raa'aksi. Jos paistat taikinan läpeensä kypsäksi ei sinulla ole enää brownieta vaan sinulla on tavallinen suklaakakkupohja (joskin kamalan hyvä sellainen...).

Pelkäsin että taikina olisi liian makeaa suomalaiseen makuun mutta yllätyksekseni se ei ollut. Suolapähkinöiden rakenne ja tietenkin myös suola tasapainottivat makua hyvin. Leivonnaisen makeus ja suklaan tuoma raskaus kaipaavat kuitenkin kaverikseen jotain raikasta ja pehmeää, eli siis jäätelöä!

Mittayksiköt on jälleen käännetty kupeista desilitroiksi ja reseptin kokoakin on muutettu, joten sen vuoksi ainemäärät voivat herättää ihmetystä.

The Ultimate Brownie


6-10hlö, riippuu miten ahneita ja suklaanhimoisia syöjiä on liikkeellä ;)

160g voita
4dl sokeria
60g (1,25dl) leivontakaakaota
3 munaa (jos pieniä niin 4)
1,6dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta
100g suolapähkinöitä
125g tummaa suklaata (taloussuklaa)

*tein tämän annoksen suorakaiteen malliseen 17 x 27cm:n vuokaan. ellei sinulla ole tällaista paistos/uunivuokaa voit aivan hyvin käyttää esimerkiksi täytekakkuvuokaa tai rajata uunipellistä noin 1/3 käyttämällä leivinpaperia ja tukemalla siitä yhden reunan pystyyn jollain uuninkestävällä esineellä

1. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.
2. Sulata voi kulhossa, lisää sokeri ja vatkaa hetki.
3. Lisää kaakaojauhe.
4. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
5. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi seos taikinaan, vatkaa tasaiseksi.
6. Rouhi pähkinät ja suklaa karkeasti veitsellä, lisää ne taikinaan ja sekoita kauhalla. Voit halutessasi jättää muutaman pähkinän koristeeksi.
7. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita uuniin.
8. Paistoaika riippuu täysin vuoan koosta, tarkkaa aikaa täydelliselle kypsyydelle on melkein mahdotonta antaa. Paras tapa on tarkkailla taikinaa paistamisen aikana, tarkoitus on siis että reunat kypsyvät ja keskusta jää pehmeäksi. 17 x 27cm vuoassa paistoin brownieta 25 minuuttia mutta ehkä 5 lisäminuuttia olisivat tehneet hyvää. Kelpaa se toki näinkin...
9. Anna brownien jäähtyä rauhassa. Jos taikina jäi hyvin tahmeaksi niin jäähdytä herkku ensin jääkaapissa leikkaamisen helpottamiseksi.
10. Tarjoile vahvan kahvin ja vaniljajäätelön kanssa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti