Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

tiistai 25. joulukuuta 2012

Minttusuklaatryffelit

Päätin jo ajat sitten että täksi jouluksi tehdään jotain suklaamakeisia itse, perinteisen konvehtirasioiden rohmuamisen sijaan.

((Sivuhuomautus muuten, meillä ei ole avattu yhtäkään konvehtirasiaa! ;) Maitosuklaata on kyllä syöty mutta toivon mukaan vähemmän kuin mitä konvehteja olisi mennyt....))


Minttusuklaatryffelit


Olen jo pitkään käyttänyt Maraboun Premium-sarjan tuotteita, 70% ja 86% tummia suklaita, ja nyt olen ihastunut kyseisen sarjan Cocoa Mint-minttusuklaaseen. Ehdottoman hyvä maku tryffeleiden täytteeseen, makua ohennettiin hieman käyttämällä massaan vain 1/3 minttusuklaata, loput tavallista 55% tummaa suklaata. Tryffeleiden valmistaminen siedettävään ulkomuotoon vaati hieman yritys-erehdys-toimintaa ja ajatustyötä mutta kyllä se siitä, nyt on ainakin toimivaksi todetut ohjeet! Valmistamiseen saa varata hieman aikaa koska massan täytyy ehtiä jähmettyä ja sitä täytyy käyttää valmistamisen aikana pari kertaa pakastimessa kovettumassa.
Lopputulos oli kuitenkin ehdottomasti vaivan arvoinen, ja ennenkaikkea ulkonäkö oli suhteellisen juhlava. Siskokulta avusti minua (lue: hoiti koko valmistamisprosessin itse massaa ja valkosuklaaraitoja lukuunottamatta) ja hänen vakaan kätensä ansiosta lopputulos olikin niin siisti!

Koko annos katosi suhteellisen nopeasti, näistä saisi mukavan lisän mihin tahansa juhlapäivän kahvipöytään. Annos on melko iso, valmista tarvittaessa vain puolet.

Minttusuklaatryffelit
40-50kpl

100g Marabou Premium Cocoa Mint-suklaata
200g tummaa suklaata
1dl kermaa
1rkl voita

150g maitosuklaata
muutama pala valkosuklaata

makeisvuokia

Pilko minttusuklaa ja tummasuklaa pienemmiksi paloiksi. Lämmitä kerma kattilassa (älä keitä!), lisää suklaapalat ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Lisää voi, sekoita tasaiseksi, kaada massa kulhoon ja jäähdytä jääkaapissa kunnes koko massa on täysin kiinteää (muutama tunti).

Kovettuneesta massasta oli helpoin muotoilla palloja siten että ensin massasta tehdään tankoja, niistä leikataan tasakokoisia paloja ja pyöräytetään palloiksi. Massa sulaa lämpimissä käsissä nopeasti joten valmiit tangot laitettiin hetkeksi pakastimeen ennen leikkaamista.


Kun olet pyöritellyt valmiit pallot laita ne jääkaappiin siksi aikaa kun sulatat maitosuklaan. Se on helpointa vesihauteessa tasaisen lämpötilan pitämiseksi, pelkkä kattilakin käy kunhan muistaa pitää lämpötilan todella maltillisena ettei suklaa pala.

Tarvitset tryffeleiden kastamiseen tikun ja haarukan. Ota tryffeli tikkuun, kasta pallo suklaaseen noin puoliväliin saakka. Valuta hieman ylimääräistä suklaata pois, käännä tikku ylösalaisin. Nosta tryffeli haarukalla irti tikusta ja siirrä tikun avulla lautaselle.

Jähmetä jälleen tryffeleitä kylmässä, nostele ne sen jälkeen makeisvuokiin.
Sulata pari palaa valkosuklaata ja spritsaa tryffeleiden päälle raitoja.

Valmiita tryffeleitä! 


Vinkki: Pienen suklaamäärän sulattaminen käy helposti siten että laitat pari palaa pieneen minigrip-pussiin (älä sulje pussia), upota pussin pohja mukiin missä on hanakuumaa vettä. Vesi painaa pussista ylimääräistä ilmaa pois, sitten sulje pussi ja jätä muutamaksi minuutiksi kuumaan veteen. Tarkista sormin painelemalla että suklaa on kunnolla sulanut, ellei ole laita veteen vielä hetkeksi. Leikkaa pussin kulmasta pieni pala pois ja pursotinpussi on valmis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti