Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

tiistai 3. syyskuuta 2013

Savoijinkaalikääryleet

Savoijinkaalia on valitettavan harvoin saatavilla, siksi siihen piti heti tarttua kun moista herkkua oli näköpiirissä. Olin jo tovin haaveillut kaalikääryleistä joten tuumasta toimeen.

Savoijinkaali eli kurttukaali kypsyy nopeammin ja on huomattavasti armollisempi rullattava ja käsiteltävä kuin perinteinen valkokaali. Aktiivinen valmistusaika oli lopulta yllättävän lyhyt, pisin aika kului ohrasuurimoiden keittämiseen mutta senkin voi hoitaa halutessaan etukäteen. Savoijinkaalin lehdet irtoavat helposti ja pysyvät ehjinä vaikka ne irrottaa jo raakana, joten näin vältytään ikävältä tulikuuman kaalin kuorimiselta ja hankalalta käsittelemiseltä. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu! :) Ohjeessa on maustamisvaihtoehdot sekä perinteisille että itämaistyyppisille kääryleille.



Savoijinkaalikääryleet
n.10kpl

Reseptiin kuluu vain noin puolet keskikokoisesta kaalista. Jos haluat tehdä kääryleitä koko kaalista niin valmista täytteet tuplana.

1 keskikokoinen savoijinkaali 

1dl ohrasuurimoita
3dl vettä
0,25dl soijakastiketta

200g naudan paistijauhelihaa
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
20g voita
öljyä paistamiseen
suolaa

mausteet;
1/4tl jauhettua muskottipähkinää
½tl mustapippuria
3rkl siirappia
TAI
½tl mustapippuria
1-2tl viismaustetta
3rkl ketjap manisia

Mittaa ohrasuurimot, soijakastike ja vesi kattilaan. Keittele kannen alla noin tunti. Jos nestettä on vielä paljon jäljellä älä kaada lientä pois vaan jatka keittämistä ilman kantta kunnes neste vähenee.

Laita isoon kattilaan 2/3 vettä, lisää 1rkl suolaa ja kuumenna kiehuvaksi. Irrota kaalista 10-12 lehteä (katkaise lehti juurestaan terävällä veitsellä) ja upota ne kuumaan veteen, keitä 10 minuuttia. Voit laittaa pienen kattilankannen painoksi että lehdet pysyvät upoksissa. Kaada kuuma vesi pois ja täytä kattila kylmällä vedellä että lehdet jäähtyvät.

Kuumenna 1rk öljyä pannulla ja laita jauheliha paistumaan, hienonna lastalla pieneksi muruksi. Tällä välin hienonna sipuli ja valkosipuli ja lisää ne pannulle kun jauheliha on saanut vähän väriä. Mausta suolalla ja lisää valitsemasi kuivamausteet, paista kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää ohrasuurimot ja sekoita, tarkista maku ja lisää vielä halutessasi mausteita.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 
Levitä työtasolle keittiöpyyhe ja nostele kaalinlehdet pyyheliinalle. Kuumenna valurautapannu miedolla lämmölla, sulata pannulle 10g voita. Ellei ole valurautapannua ota tavallinen uunivuoka ja voitele voilla.

Rullaaminen;
Ohenna lehtiruotia lehden kuperalta puolelta. 
Laita noin 2rkl täytettä lehtiruodin päälle koveralle puolelle. Käännä lehtiruoti täytteen päälle, taita lehden reunat sisään ja rullaa kiinni siten että saumapuoli jää alapuolelle. Nosta valmis rulla pannulle. Kun olet rullannut kaikki kääryleet lisää pannulle voinokareita ja nosta uuniin. Paista 10 minuuttia 200 asteessa, sammuta uuni ja anna paistua vielä 50 minuuttia.


Savoijinkaalikääryleet, uuniin menossa

Valuta valmiiden kääryleiden päälle valintasi mukaan siirappia tai ketjap manisia. Kääryleet ovat herkullisia ilman lisukkeitakin pienen voinokareen kanssa tarjoiltuna, lisukkeeksi toki sopii sokeroitu puolukkasurvos ja perunamuusi.

Olisin lisännyt vielä raastettua inkivääriä jos olisi sattunut olemaan kaapissa, uskoisin että sopisi viismausteella maustettuihin kääryleisiin myös hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti