Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

torstai 13. helmikuuta 2014

Creme brulee ~ paahtovanukas

Valmista ihanan kermaiset bruleet ystävänpäivän päiväkahville tai viikonlopun päivälliselle. Helppoa, erittäin herkullista, juhlavaakin!



Creme brulee on kermainen paahdettu vanukas jossa sitovana ainesosana käytetään keltuaisia ja kypsennys tapahtuu uunissa vesihauteessa. Tässä ohjeessa mausteena toimivat vanilja sekä sitruunan kuori. Ohje on HELPPO ja bruleet voi valmistaa etukäteen. Viimeistelyä eli sokerin polttamista helpottaa kaasupoltin mutta operaatio onnistuu myös uunissa grillivastuksen alla. Ellet omista bruleevuokia tai sopivia pikkuvuokia niin esimerkiksi vanhat kahvikupit tai muut pikkuastiat sopivat erinomaisesti tarkoitukseen.




Creme brulee
2 isoa tai 3 normaalikokoista annosta

2dl kuohukermaa
½dl kevytmaitoa
½dl sokeria
½ vaniljatanko (tai ½tl vaniljajauhetta, tai 1tl vaniljasokeria)
viipale (luomu)sitruunankuorta
3 keltuaista

sokeria kuorruttamiseen

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Etsi sopivat bruleevuoat sekä sopiva vesihaudeastia, esimerkiksi uunivuoka.
Mittaa kattilaan kerma, kevytmaito ja sokeri. Halkaise vaniljatanko, rapsi sen sisältä mustat siemenet ja lisää ne sekä itse tanko kattilaan. Pese sitruuna huolellisesti ja leikkaa kuoresta suikale kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos on höyryävän kuumaa (ei tarvitse keittää). Ota kattila liedeltä.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset, laita keltuaiset kulhoon. Kaada kermaliemi keltuaisten päälle samalla vispaten. Vispaa hyvin sekaisin, kaada liemi siivilän läpi vuokiin. Nosta vuoat vesihaudeastiaan, kaada astiaan hanakuumaa vettä siten että noin puolet bruleevuoista on veden peitossa. Nosta vuoka 150 asteiseen uuniin. Paistoaika vaihtelee vuokien koon mukaan, pienemmille noin 45min ja isommille 50-60 minuuttia. Bruleen pitäisi olla tasaisesti hyytynyt eli keskikohdasta yhtä kiinteää kuin reunoiltakin.

Jäähdytä bruleet jääkaapissa.
On makuasia tarjoaako bruleet kylmänä vai lämpimänä, yleisempi tapa lienee kylmänä ja sitä itse pidän parempana. Ennen tarjoilua ripottele bruleiden päälle kerros sokeria, 1-2tl per vanukas, ja polta se kaasupolttimella kauniin ruskeaksi. Ellet omista poltinta tee sama uunissa; kuumenna grillivastus. Aseta bruleet vastuksen alle ja jätä luukku auki, tarkkaile milloin sokeri sulaa ja ruskistuu.





Kypsät bruleet



Resepti bongattu alunperin täältä
Tulostusversio ilman kuvia täällä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti