Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

tiistai 17. joulukuuta 2013

Punaviinipäärynät

Jouluisen ja mausteisen jäätelön seuraksi piti saada jotain ja ajattelin heti että punaviinipäärynät sopisivat mainiosti. Jälkiruokana päärynät ovat melko vaivaton, aikaa valmisteluun menee muutama minuutti per päärynä ja liemen osalta kaikki vain sekoitetaan kattilassa. Tässä päärynöiden lisukkeena oli mausteista jäätelöä (jonka resepti löytyy TÄÄLTÄ), haudutusliemestä redusoitu siirappinen kastike sekä karamellimanteleita. Vaniljajäätelö sopisi myös päärynöiden seuralaiseksi ja karamellimantelit voisi korvata jouluisesti piparimurulla. Viininä käytin yhtä lempiviiniäni, Lindemans Bin 50 Shirazia.
Punaviinipäärynät

4 kypsää päärynää
(1 per ruokailija mutta liemen määrä siis riittää useammalle päärynälle)

haudutusliemi;
1plo (0,75l) punaviiniä (Lindemans Bin 50 Shiraz)
3½dl sokeria
½ vaniljatanko
5 tähtianista
1/4tl jauhettua neilikkaa

siirappi;
1dl sokeria
2dl haudutuslientä

Etsi hauduttamiseen sopiva kattila, riittävän pieni että liemi peittäisi kaikki päärynät mahdollisimman hyvin.
Laita liemi tulelle eli mittaa kaikki haudutusliemen ainekset keskikokoiseen kattilaan ja ala kuumentamaan kiehuvaksi.
Kuori päärynät huolellisesti, jätä kanta (esillelaittoa ajatellen). Leikkaa pohjasta pala pois että päärynät pysyvät pystyssä, voit leikata suoran tai viiston pinnan, miten vain haluat. Koverra pohjan kautta siemenkota pois hedelmäveistä käyttäen (ja jos ei hedelmäveistä tai sopivaa asetta ole niin ei kai se siemenkodan jättäminen katastrofi ole näin kotikeittiössä touhutessa). Huuhtele päärynät ja laske ne kuumaan haudutusliemeen. Jos päärynät eivät pysy pinnan alla niin leikkaa leivinpaperista pyöreä pala ja aseta se kattilaan, tällöin hedelmät pysyvät paremmin liemessä. Liemen ei tarvitse kiehua, riittää että se pysyy lähellä kiehumispistettä.

Kypsennä päärynöitä 10-30 minuuttia, aika riippuu päärynöiden koosta ja siitä miten kypsiä ne olivat alun perin. Näitä päärynöitä keittelin varmaan 20 minuuttia, eivät olleen kovin kypsiä alkuunkaan. Kokeile päärynöiden rakennetta coctailtikulla tai veitsenkärjellä, päärynöiden pitäisi olla niin pehmeitä että niitä pystyy syömään lusikalla.

Kun päärynät ovat kypsiä niin nosta ne varovasti jäähtymään.

Mittaa toiseen kattilaan 2dl haudutuslientä, 1dl sokeria sekä haudutusliemen anikset. Keittele kunnes seos paksuuntuu ja tarttuu hieman lusikkaan. Siivilöi toiseen astiaan, jäähdytä hetki. Koristele lautaset siirapilla, nosta päärynät lautaselle ja valuta siirappia vielä päärynöiden päälle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti