Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Tuorekurkkusalaatti

Jos jollakin sattuu olemaan ylituotantoa kurkuista niin tässä yksi hyvä keino hukata ainakin kilo tai pari kesän aikana, eikä avomaankurkku tällä hetkellä kallista ole kaupassakaan.

Erinomainen kevyempi vaihtoehto perunasalaatille, italiansalaatille ja muille teollisille lisukkeille mitä aika monen suomalaisen kesän grillimenuun kuuluu. Yllätä perheesi ja vieraasi omatekoisella, ihanalla tuorekurkkusalaatilla!

Kastikkeen pohjana käytetään turkkilaista jogurttia joten energiamäärä ei päätä huimaa, vain noin 50kcal/100g (teollinen valmis tuorekurkkusalaatti 280kcal/100g). Sopii myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kunhan korvaa makeuden muulla valmisteella.




Jos puutarhassasi kasvaa minttua niin sitä voi silputa valmiiseen salaattiin jolloin saat tzatziki-tyyppisen makumaailman. Käytä kurkkusalaattia aterian lisukkeena, kalan kanssa, pitaleipien tai hampurilaisten täytteeksi.

(Ja oli muuten hyvää paistettujen nakkien kanssa... ;) )

Tuorekurkkusalaatti

4 isoa avomaankurkkua (n. 600g)

Marinadi:
2rkl väkiviinaetikkaa (tai valkoviinietikkaa)
2rkl sokeria
1tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
½ punttia tilliä (kruunutilliä jos saatavilla)

Kastike:
200g turkkilaista jogurttia
½ punttia tilliä silputtuna
1tl sinappia (dijon, jos saatavilla)
1tl sokeria
ripaus suolaa

Valmista marinadi;
Murskaa ja hienonna valkosipuli ja silppua tilli. Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa.

Pilko avomaankurkut noin 1cm x 1cm kuutioiksi. Laita kurkut kannelliseen astiaan, kaada päälle marinadi ja ravistele. Laita purkki jääkaappiin 2-3 tunniksi, ravistele aina välillä.

Laita kastikkeeseen tuleva jogurtti valumaan; helpoin tapa on käyttää kahvinkeittimen suodatinosaa. Laita suodattimeen suodatinpussi, lusikoi jogurtti pussiin ja laita suodatin esimerkiksi keittolautasen päälle jääkaappiin. Anna valua sen aikaa kun kurkut marinoituvat.
(Pese suodatin huolellisesti ettei kahvin maku tartu jogurttiin)

Kaada kurkut siivilään valumaan, valmista sillä välin kastike sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita kurkut kastikkeeseen. Tee vielä makutesti, jos haluat kirpeämpää salaattia niin lisää 1tl etikkaa tai sitruunamehua.

1 kommentti:

  1. Nyt vasta sain tätä tehtyä ja tuli tosi hyvää! Kiitos Johanna ohjeesta!
    terv. Riitta K.

    VastaaPoista