Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

maanantai 17. joulukuuta 2012

Samettinen Bataattilaatikko

Bataatti, näillä leveysasteilla vähemmän käytetty juures. Muistuttaa perunaa, on iso ja punainen, vähemmän tärkkelyksinen ja luonnostaan makeahko. Tänä jouluna meidän pöydästämme löytyy bataattilaatikko, 
mitäs jos sinäkin kokeilisit?

Uunituore bataattiunelma <3

Nyt harmittaa ainoastaan se etten ole tehnyt tätä aikaisemmin. Moni on kehunut bataattilaatikon olevan niin hyvää mutta minä olen nakellut niskojani ja puhunut lanttujen ja perunoiden puolesta. Nyt lähinnä mietin että onko tämä kenties parasta joululaatikkoa mitä olen koskaan maistanut.

Reseptin kehitin itse, lopputuloksesta hain kolmea asiaa; pehmeyttä, bataatin oman maun säilyttämistä ja hillittyä kermaisuutta. Uskallan luvata että nämä kolme kriteeriä toteutuvat ja tämä on kokeilemisen arvoinen bataattilaatikon resepti!


Valmistaminen on helppoa, ruoka itsessään on edullinen ja uskoisin että tämä maistuu pienemmillekin joulun juhlijoille.

Bataattilaatikko
1½ litran vuoka

1,5kg bataattia
2rkl muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
1tl muskottipähkinää
1½tl suolaa
2dl kermaa
1 muna

Kuori ja pilko bataatit, keitä tai höyrytä täysin pehmeäksi ja kaada kuutiot isoon kulhoon.


Höyrytetyt kuutiot

Lisää mausteet eli muskotti, suola ja sokeri. Soseuta bataatit silkkisen sileäksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Riko toiseen kulhoon muna, vispaa sen rakenne rikki, lisää kerma ja vispaa vielä hetki. Kaada kerma-munaseos bataattisoseeseen, varmista ensin että sose on jäähtynyt riittävästi (sose on riittävän jäähtynyttä jos siinä pystyy pitämään sormenpäätä). Sekoita hyvin, tarkista maku.

Valmis sose

Kaada bataattisose vuokaan ja paista 150 asteessa 1½-2 tuntia.

Uuniin menossa 




9 kommenttia:

  1. Oikein hyvä ja helppo ohje. Tuli tosi hyvää! Teen toistekin.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli ihan mielettömän hyvää, kiitos reseptistä! :)
    Ja oikein mukavaa joulun odotusta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja linkityksestä! :)
      Tätä reseptiä on kyllä kehuttu ja kuuluu ehdottomasti tulevaisuudessa meidänkin joulupöytäämme. Lanttulaatikon makeus ja perunalaatikon tärkkelyksinen pehmeys ja kermaisuus, silti ihan oma ruokalajinsa. :)

      Poista
  3. Tein tätä joitain viikkoja sitten olleeseen naisteniltaamme ja maku hurmasi meidät kaikki. Kiitos reseptistä; joulupöydässä herkuttelemme sillä seuraavan kerran. Maistuvaa joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja oikein hyvää joulua sinnekin! :) Terveiset naistenillan väelle myös!

      Poista
  4. Mitä tarkoitat kermalla? ruokakerma? kasvisrasvakerma? kuohukerma?

    VastaaPoista
  5. Vastaus tulee vähän myöhässä, mutta periaatteessa kaikki kermat käyvät, itsestä on kiinni miten raskasta haluaa. Joulun aikaan itse käytän aina kuohukermaa, ja säilyvyytensä vuoksi minulla on lähes aina vispikermaa kaapissa ja käytän sitäkin ihan surutta ruoanlaitossa. Ruokakermakin varmasti käy mutta "aidolla" kuohukermalla lopputulos on varmasti paras. :)

    VastaaPoista
  6. Ihanaa! Lisäsin sipulia ja valkosipulia reippaasti joukkoon 😋

    VastaaPoista
  7. Jättäisin kananmunan pois, mutten tuolla reseptillä.

    VastaaPoista