Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

torstai 13. joulukuuta 2012

Pähkinäinen Semifreddo


Semifreddo;
"puoliksi jäätynyt"
"jäädytetty mousse"

Lyhyesti; semifreddo on jäädyke joka valmistetaan useimmiten kermasta ja munista ja jota voi maustaa lukemattomilla eri tavoilla.

Tänään odottelin vierasta saapuvaksi ja tuntia aiemmin aloin miettiä että niin, eipä ole kahvipöytään laittaa oikein mitään. Perustarvikkeet kyllä löytyy mutta leipomaan en ehdi. Jostain kummasta mieleeni tuli semifreddo ja ajattelin että aika kyllä riittää jos käytän jäädyttämiseen pieniä kohokasvuokia. Jääkaapissa oli se perinteinen yksi kermapurkki (täytyy aina olla varalla!) ja perustarvikkeita löytyy, tuumasta toimeen! Maustamiseen ajattelin ensin suklaata, tummaa tai valkoista, mutta huomatessani että omistan pussillisen mantelilastuja oli valinta selvä; paahdetaan manteleita ja sokeria pannulla, jäähdytetään ja rouhitaan. Takuuvarma juttu jokaiselle joka pähkinöistä pitää.

Aineksista syntyi koemaistajan sanoja mukaillen "samettisen kermainen" mantelikaramelli-semifreddo. :) Vaihtoehtoisesti voisi käyttää muita pähkinöitä, ainakin pekaanipähkinät ja macadamiat toimisivat vallan mainiosti.Tämä jälkiruoka on oikeasti helppo, sokerin ja manteleiden paahtaminen vaatii hetkisen keskittymistä mutta muuten ohje on yksinkertainen ja melko nopea.

Semifreddon voi tehdä myös yhteen isoon vuokaan, irrottamisen helpottamiseksi vuoan voi kelmuttaa tai vaihtoehtoisesti kastaa vuoka kuumaan veteen ennen kumoamista. Minä en kumonnut tässä jäädykkeitä ollenkaan vaan ne tarjoiltiin suoraan vuoista.



Pähkinäinen semifreddo
6 annosta

semifreddo
3 munaa
2dl kermaa
3rkl sokeria
1tl vaniljasokeria

karamelli
2rkl mantelilastuja
2rkl sokeria

koristeluun
3rkl mantelilastuja
tomusokeria

Ota valmiiksi lautanen ja leivinpaperia mihin voit kaataa tulikuuman karamellin. Laita halutessasi kohokasvuoat tai iso vuoka pakastimeen esijäähtymään.

Valmista ensin karamelli; mittaa pannulle sekä sokeri että mantelit ja laita levy noin 2/3 teholle (7/9). Jos haluat voit myös paahtaa ensin mantelit ja sitten vasta sulattaa sokerin, mutta molemmat onnistuvat samallakin kertaa.


Sekoittele manteleita etteivät ne pala ja anna sokerin sulaa. Tarvittaessa alenna lämpöä ettei sokeri pala. Kun sokeri on sulanut ja mantelit paahtuneet sammuta levy, sekoita mantelit ja sokeri keskenään ja kaada seos heti leivinpaperin päälle.


Jäähdytä karamelli pakastimessa ja rouhi veitsellä murusiksi.


Valmista seuraavaksi semifreddo. Tarvitset 3 kulhoa; yhteen keltuaiset ja sokerit, toiseen kerma ja kolmanteen valkuaiset. Vaahdota ensimmäisenä valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Sitten vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja viimeisenä vispaa keltuaiset ja sokerit vaaleaksi sileäksi mousseksi. Yhdistä nämä kaikki vaahdot varovasti kauhalla nostellen.

3 vaahtoa

 Lisää täysin jäähtynyt karamellirouhe ja kaada mousse annosvuokiin/vuokaan.


Pienet vuoat jäätyvät 1-2 tunnissa, isompi vuoka vaatii varmasti 3-4 tuntia. Jäädyke nautitaan hieman pehmenneenä, nosta pienet vuoat huoneenlämpöön 15min ennen tarjoilua.

Paahda 3rkl mantelilastuja pannulla ruskeiksi, kaada ne lämpiminä lautaselle ja siivilöi päälle 1rkl tomusokeria. Siivilöi jäädykkeiden päälle hieman tomusokeria ja viimeistele paahdetuilla mantelilastuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti