Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

torstai 1. marraskuuta 2012

Suklaakakku (ilman suklaata)

Sen verran otsikko huijaa että kakun päällä olevan karkit ovat suklaapatukan palasia, mutta kakku on ihan okei ilman niitäkin joten suklaa ei ole välttämättömyys. Siksi tämä onkin suklaakakku ilman suklaata, valmistamiseen ei suklaata tarvita. :)




Suklaakakuissa olen huomannut kaksi kriittistä ongelmaa. Toinen on se että monesti kakussa ei ole suklaata saati kaakaota juuri nimeksikään, tai jos se näkyykin niin läheskään aina se ei maistu. Toinen ongelma liittyy kakun valmistamiseen, nimittäin siihen että minulla harvemmin on tummaa suklaata kaapissa odottelemassa sitä hetkeä kun pohjaton suklaakakun himo iskee.

Tämä resepti ratkaisee molemmat ongelmat. Makua on ihan reilusti, pohja on todella tumma ja tämän kakun valmistamiseen et tarvitse muuta kuin perus leivonta-ainekset ja pari desiä kermaa. Uskoisin että jos fariinisokeriakaan ei satu olemaan niin sen voisi korvata tavallisella sokerilla ja ruokalusikallisella siirappia tai hunajaa. Juhlavan kaloripommin kakusta saa lisäämällä yhdistelmään vielä pari rkl maustamatonta tuorejuustoa ja kourallisen suklaakaramellejä, mutta kuten totesin niin ilmankin selviää.

Pohjan voi käyttää siten kuin tässä reseptissä eli heittämällä päälle kermat ja muut sörsselit. Toinen hyvä vaihtoehto on halkaista kakku, täyttää aprikoosihillolla ja tehdä suklaakuorrute niin sinulla on valmis sacherkakku. Toki kakun väliin voisi tehdä unelmaisen suklaamoussen ja ja ja... Niin. Vaihtoehtoja kyllä on.

Tämä resepti on mitoitettu pienelle, halkaisijaltaan 15cm vuoalle, eli siitä tulee 6-8 palaa. Jos vuokasi on isompi niin tee ohje tuplana.

Alkuperäinen ohje on Kinuskikissan sivustolta, olen sitä hieman muutellut. Olen myös yrittänyt tehdä selkeän ohjeen että kakku olisi mahdollisimman helppo valmistaa. Työvaiheet ja esivalmistelu vaikuttavat paljon homman sujuvuuteen, ohje onkin tehty step-by-step-tyylillä. Ensin on kakkupohjan ohje, sen alta löytyy ohjeet miten pohjasta tulee ylläolevan kuvan kakku. :)

ps.
Suklaakastike kannattaa valmistaa ihan ensimmäisenä että se ehtii jäähtyä, ohje alhaalla!

Suklaakakkupohja
6-8hlö / 15cm vuoka

40g voita
1dl leivontakaakaota
½dl sokeria

3 munaa

1dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1/4tl suolaa

100g voita
1dl fariinisokeria

1rkl maitoa (tai kahvia tai konjakkia)
´
korppujauhoja jauhottamiseen



Valmistele kaikki kuvan osoittamalla tavalla:
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen, voitele vuoka voilla ja jauhota korppujauhoilla.
Erottele munista keltuainen ja valkuainen, laita valkuaiset suoraan pieneen kulhoon jossa voit ne myös vaahdottaa.
Mittaa kahvimukiin 40g voita, 1dl leivontakaakaojauhetta ja ½dl sokeria.
Mittaa kuivat aineet eli vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola pieneen kulhoon ja sekoita ne keskenään.
Mittaa isompaan kulhoon 100g voita sekä fariinisokeri.

Laita kahvimuki mikroon 30-60sec ajaksi siten että voi sulaa ja sekoita "suklaata" niin että kaakao, sokeri ja rasva sekoittuvat tasaisesti. Jätä muki jäähtymään

Vaahdota valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi (älä pese vatkaimia, voit käyttää samoja seuraavassa vaiheessa).


Vaahdota isossa kulhossa olevia voita ja fariinisokeria hetki, siten että seos hieman vaalenee. Lisää sitten kahvimukissa oleva "suklaa" sekä keltuaiset. Vaahdota jälleen hetki.


Lisää seokseen jauhot (siivilöiden) ja neste (maito, kahvi tai konjakki) ja sekoita tasaiseksi.


Lisää valkuaisvaahto erissä, kauhallinen kerrallaan. Käytä sekoittamiseen nyt kauhaa, älä vatkainta.


Kaada valmis taikina vuokaan, paista 175 asteessa noin 30min. Tee kuitenkin aina kypsyystesti puutikulla, olen huomannut että paistoaika vaihtelee, tiedä sitten mistä johtuu. :)

 


Kakun koristelu lopulliseen muotoonsa

Kakun viimeistelyyn tarvitaan vielä seuraavanlaiset asiat:

-pohjan kostuttaminen
-hillo/marmeladi (aprikoosi, vadelma, lakka, mansikka, tms...)
-kermavaahto (+tuorejuusto)
-suklaakastike
-(suklaakaramellejä)

Kostuta pohja noin puolella desillä maitoa tai vaniljasokerilla maustettua vettä. Pistele haarukalla kakun pintaan reikiä ja valele nestettä lusikalla kakun päälle. Jäähdytä pohja jääkaapissa tai pakastimessa niin kylmäksi että kermavaahto ei sula.

Levitä kakun pintaan noin 1-2rkl hilloa tai marmeladia, mitä nyt kaapista sattuu löytymään, ei ole niin tarkkaa koska tämä on sellainen kakku joka valmistuu perusaineksista. ;) Itsellä sattui olemaan lemon curdia eli sitruunatahnaa joten laitoinpa sitä. Tee kermavaahto (ohje alla) ja levitä se kakun päälle. Ota suklaakastike (ohje alla) kylmästä ja valuta sitä lusikalla kakun reunoille siten että se alkaa valumaan alas kakun reunoja ja valuta myös hieman kakun keskelle. Lisää halutessasi koristeeksi suklaakaramellejä ja ripauta siivilällä vielä kaakaojauhetta.






Kermavaahto

2dl kermaa
TAI 
1½dl kermaa ja 50g tuorejuustoa (maustamaton tai appelsiini tms).

1-2rkl sokeria
1tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma, lisää mahdollinen tuorejuusto ja sokerit ja vaahdota tasaiseksi kiinteäksi vaahdoksi.

Suklaakastike

½dl leivontakaakaota
½dl sokeria
½dl vettä
1tl voita

Mittaa ainekset kattilaan rasvaa lukuunottamatta ja kiehauta koko ajan sekoittaen (palaa helposti pohjaan!). Lisää rasva, sekoita hyvin ja jäähdytä jääkaapissa tai pakastimessa kylmäksi (1-2h)


vinkki:
suklaakastike sopii erinomaisesti myös jäätelön kastikkeeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti