Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

torstai 25. lokakuuta 2012

Naan-leipä

Naan on intialainen leipä. Intialaiset käyttävät leipää monin eri tavoin; sen voi päällystää erilaisin täyttein, siitä voi kääriä wrapeja, sitä voi kastaa keittoon ja sen avulla voidaan syödä myös curryja kastamalla leipää kastikkeeseen. Naan poikkeaa vehnäleivästä eniten siinä että valmistamiseen käytetään sekä maitoa että jogurttia jotka tekevät leivästä erityisen pehmeää. Valmis leipä voidellaan usein voilla tai gheellä eli kirkastetulla voilla. Leipää voi myös maustaa mielensä mukaisesti. Alkuperäinen ohje on Löytöretki intian keittiöihin-kirjasta, olen muokannut ohjetta hieman omaan käyttöön sopivaksi.

Tandooriuunin puutteessa (ellei jollain satu sellaista olemaan ;) ) paistamiseen kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan pizzakiveä tai valurautapannua. Ellei näitä ole saatavilla niin tavallinen uunipelti käy vallan mainiosti.

Suomalaisittain ajattelisin että leipä sopisi (intialaisten ruokien lisäksi) erinomaisesti salaatin kanssa. Jos en karttelisi runsasta vehnän käyttöä niin noitahan söisi tuoreeltaan, ihan ilman mitään lisukkeita, vaikka miten monta. Itselläni juolahti mieleen käyttää nuo eiliseltä ylijääneet naanit täytettyinä kuin pitaleivät; mausteista broileria tai kebablihaa, jogurttikastike ja salaatti; ah ja voi!

Uunituoreita leipiä

Naan-leipä
6 keskikokoista leipää

250g vehnäjauhoja
(+jonkin verran leipomiseen)
1½dl maitoa
10g tuorehiivaa
½tl sokeria
½tl leivinjauhetta
½tl suolaa
1 muna
1rkl voisulaa
½dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia

seesaminsiemeniä
unikonsiemeniä
voisulaa

Sekoita maito ja jogurtti keskenään ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää sopivan lämpimään (37C) seokseen hiiva ja sokeri, sekoita ja laita odottelemaan pöydälle siksi aikaa kun valmistat jauhoseoksen.

Siivilöi jauhot kulhoon ja lisää suola ja leivinjauhe. Tee jauhojen keskelle kuoppa. Laita kuoppaan kananmuna ja 1rk voisulaa ja ala sekoittaa vispilällä. Sekoita keskeltä siten että jauhoja sekoittuu koko ajan mukaan. Kun seos paksuuntuu, lisää jogurttiseosta ja sekoita edelleen kunnes kaikki ainekset on käytetty ja sinulla on tasainen taikina.

Alkuvaiheessa

Taikina jää hieman löysäksi. Jauhota pöytä reilusti, kaada taikina pöydälle ja ala vaivata jauhotetuin käsin, muutama minuutti, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa.

Kulhosta kaadettu taikina

Vaivattu taikina

Jauhota käyttämäsi taikinakulho reilusti ja laita taikina sinne kohoamaan, vie kulho lämpimään paikkaan (takan/vesivaraajan tms päälle). Anna taikinan kohota liinan alla pari tuntia, kunnes se on 2-3 kertainen.

2h kohonnut taikina

Jaa taikina kuuteen osaan ja kohota liinan alla sen aikaa kun uuni lämpenee.

Kohonneet taikinapullat

Lämmitä uuni 200 asteeseen, jätä myös paistoalusta (pelti, pizzakivi tms) uuniin kuumenemaan, uunin keskitasolle. Muotoile taikinapullat käsin litteiksi noin 1cm paksuisiksi leipäsiksi. Sipaise jokaisen leivän pintaan hieman voisulaa, ripottele sitten siemeniä ja painele siemenet sormin kiinni leivän pintaan (muuten kaikki varisevat pois ennenkuin leivät ehtivät edes tarjolle). Siirrä leivät suoraan kuumalle pellille, paista 2-3 leipää kerrallaan. Paistoaika on noin 10 min, leivät ovat kypsiä sitten kun pinta saa hieman väriä.

Voitele uunista tulleet leivät voisulalla ja tarjoile lämpiminä. Säilytä leivinliinan sisällä, pidempiaikaiseen säilytykseen paperipussi on hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti