Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Vadelmatartaletit

Oli selvästi aika kokeilla tartalettivuokia. Oman pihan vadelmista on satoa tullut ihan mukavasti, joten oli aika selkeää että vadelmatartaletteja on ohjelmassa. Vieraitakin oli sopivasti tulossa jakamaan kalorien tuomaa raskasta taakkaa.... Näistä ei tullut kovin taiteellisia ilmestyksiä, ensikertalainen kun olen ja vadelmat vähän vastustivat murenemalla käsiin, mutta kyllä kaikki leivokset vadilta katosivat. ;)



Tartaletit ovat taas niitä leivonnaisia jotka näyttävät hirveän vaikeilta ja työläiltä mutta todellisuudessa eivät sitä ole. Tartaletteihin tarvitaan leivospohjat murotaikinasta, täytekreemi, marjoja sekä sokerikiille. Itse jaoin valmistamisen kahdelle päivälle ja se helpotti urakkaa huomattavasti ja antoi täytekreemille aikaa maustua jääkaapissa. Leivoin leivospohjat ja valmistin kreemin illalla, aamulla sitten kokosin leivokset ja laitoin kiilteen. Mielessäni kävi ajatus että jos ei omista tartalettivuokia niin pohjat voisi valmistaa myös muffinipellillä tai tehdä aineksista piirakan pyöreään vuokaan. 

Murotaikina
10 tartalettia tai 1 piirakkapohja

100g voita
75g tomusokeria
1 keltuainen
2dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Pehmitä voi mikrossa tai huoneenlämmössä, älä kuitenkaan sulata. Laita kulhoon voi, tomusokeri, keltuainen, ripaus suolaa ja nypi tasaiseksi massaksi. Lisää jauhot ja nypi edelleen tasaiseksi. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin kovettumaan, tällöin sitä on helpompi käsitellä. Tee taikinasta samankokoisia palloja ja painele taikina tasaisesti tartalettivuokiin. Paista 180 asteessa noin 10 min, kunnes taikina hieman ruskettuu pinnalta. Anna vuokien jäähtyä rauhassa, käännä vuoka nurinpäin ja kopauta kevyesti alustaan niin leivos irtoaa. (itse kopautin aluksi hieman liian lujaa ja leivospohjien reunat kärsivät). Riittävä jäähtyminen on tärkeää että leivos irtoaa hyvin ja kokonaisena.



Kreemi

2½dl maitoa
3 keltuaista
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
20g maizenaa
1rkl voita

Lisää kattilaan kaikki muut ainekset paitsi voi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos kiehahtaa ja sakeutuu. Lisää voi. Jäähdytä jääkaapissa.

Jos sinulla on käytettävissäsi pursotinpussi niin laita kreemi suoraan pussiin ja jääkaappiin viilenemään. Kun kreemi on viileää/kylmää niin pursota sitä kuvan mukaisesti leivospohjien päälle. 

Asettele kreemin peitoksi vadelmia joita tarvitset noin ½-1 rasiallista
(Muistathan käyttää kotimaisia vadelmia, ulkolaisia ei suositella syötäväksi kuumentamattomina)


Sokerikiille

1dl vettä
½dl hyytelösokeria

Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Jäähdytä seosta hieman ja kun se alkaa hyytyä niin lusikoi tai levitä pullasudilla leivosten päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti