Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Ylellinen Mustikkapiirakka

Tuoreiden marjojen aika on nyt. Mansikoiden satokausi taitaa olla ohitse mutta mustikat, vadelmat ja viinimarjat ovat kypsiä poimittavaksi. Ajatuksissa oli että kun mustikkasato kypsyy niin haluan ehdottomasti tehdä mustikkapiirakan, tosin hieman perinteitä rikkoen. Kastiketta ei tarvita koska piirakan päälle tulee kerros vaniljaista kreemiä, yllätyselementtinä lisätään piirakkaan vielä marenki josta tulee hieman makeutta.



Jos haluat tehdä täsmälleen samanlaisen piiraan niin käytä halkaisijaltaan noin 20cm irtopohjavuokaa. Jos et omista sellaista voit periaatteessa valmistaa tämän myös tavalliseen piirakkavuokaan, mustikoita ei välttämättä mahdu niin paljon kuin ohjeessa mutta muuten uskoisin määrien soveltuvan tarkoitukseen hyvin, piirakasta tulee vain eri näköinen.

Pohjan ohje on Kinuskikissan sivulta. Kakun voi valmistaa myös päivän tai pari etukäteen, joko kokonaan tai siten että valmistat marenkikuorrutteen vasta ennen tarjoilua.


Ylellinen Mustikkapiiras
10-15 palaa

murotaikina;
125g voita
1dl sokeria
1 muna
2½dl vehnäjauhoja
½dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

mustikkatäyte;
1 litra mustikoita
½dl perunajauhoja
1rkl tomusokeria

vaniljakreemi;
3,75dl maitoa
4 keltuaista
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
½dl maissitärkkelystä
1 liivatelehti

marenki;
3 valkuaista
1dl sokeria

Vaihekuvat reseptin jälkeen

Aloita valmistamalla murotaikina;
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Vaahdota pehmitetty voi ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa sekaisin. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet (vehnäjauho, kaurahiutaleet, leivinjauhe, vaniljasokeri). Sekoita taikina tasaiseksi ja laita hetkeksi jääkaappiin/pakastimeen jähmettymään.

Siivilöi mustikoiden sekaan perunajauho ja tomusokeri, sekoita hyvin että perunajauho leviää tasaisesti kaikkiin marjoihin.

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
Painele murotaikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Jos taikina tarttuu sormiin niin voit käyttää apuna vehnäjauhoja (itse käytin aika reippaastikin kun taikina oli vielä melko pehmeää). Kaada mustikat vuokaan ja laita piiras uuniin. Jos reunat alkavat tummua liikaa aseta vuoan päälle pala foliota. Paista noin 1h.

Hieman ennen piirakan kypsymistä valmista kreemi;
Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaikki muut ainekset kattilaan (säästä 3 valkuaista marenkia varten), kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen kunnes seos pulpahtaa ja sakenee. Lisää liivatelehti kuumaan kreemiin ja sekoita hyvin. Kaada kreemi kypsän piirakan päälle ja laita koko komeus jääkaappiin tai pakastimeen ainakin pariksi tunniksi.
Jos tarjoilet piirakan vasta seuraavana päivänä anna sen jäähtyä kaikessa rauhassa huoneenlämmössä ja siirrä sitten vasta jääkaappiin.

Valmista marenki;
Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilma jos mahd.)
Vaahdota 3 valkuaista, lisää hiljalleen sokeri ja vatkaa kunnes seos on jämäkkää ja kiiltävää. Irrota irtopohjavuoan reunat ja pursota tai nostele lusikalla marengista nokareita kakun päälle. Paista uunissa noin 5 minuuttia kunnes pinta ruskistuu mukavasti.

Vinkki; jos marenkia jää yli niin nostele loput nokareet leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin jälkilämmölle, seuraavana päivänä saat muutaman herkullisen marengin.

Siirrä kakku tarjoilualustalle Valmis!

Pohja muotoiltuna, marjat vuokaan ja uuniin!


Juuri uunista otettu

Kreemin ainekset kattilassa

Valmis kreemi

Nam.....



Kameralle iski keltatauti. Seuraavaksi marenki.

Kiiltävä valmis marenki

Uuniin!
Valmista on! 

8 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta! Tätä pitää ehdottomasti kokeilla sitten kun haluaa tarjota jotain ylellistä herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskallan sanoa että on vaivan arvoinen herkku. :) Tein tämän aluksi siten että en sokeroinut mustikoita mutta kyllä ne vähäsen makeutta kaipasivat siitä huolimatta että päällä on kaksi melko makeaa kerrosta.

      Poista
  2. Onpa hieno, erilainen mustikkapiiras/-kakku! Täytyy korvamerkitä tämä ohje ja tehdä joskus.

    VastaaPoista
  3. Onpa hieno, erilainen mustikkapiiras/-kakku! Täytyy korvamerkitä tämä ohje ja tehdä joskus.

    VastaaPoista
  4. Onpas ihanan ylellinen tosiaankin:) Ja voin kuvitella että ihanan makuinen...

    VastaaPoista
  5. Ihan mahtava! Tätä kokeilen takuulla. Kerrankin jotain erilaista.

    VastaaPoista
  6. Mä jo luulin tehneeni parhaimman makuisen mustikkapiirakan, mitä olemassa on. Olen erehtynyt, toi näyttää NIIN hyvältä, että vesi herahtaa kielelle pelkästään kuvaa katsellessa! Tulen tekemään tän ihan varmasti jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos ja kiitos!! :)

      Tarkoituksena olikin reseptiä kehitellessä että tämä piirakka on jotain vielä vähän enemmän ja erilaista kuin perinteiset piirakat, ja että kaikki olisi yhdessä paketissa kastikkeineen päivineen. Useimmiten uuden reseptin kehittely ottaa useamman yrityksen mutta tämä osui kohdalleen melkein kerrasta, vain pieni muutos piti lopulliseen reseptiin tehdä. :)

      Poista