Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

tiistai 26. elokuuta 2014

Kinder-juustokakku

Netissä on ollut viime aikoina paljon ohjeita erilaisille kinder-leivoksille ja piirakoille. Eilen suunnittelin tekeväni juustokakkua ja mieleeni tuli että mikseipä sitten kinder-juustokakku! Lapin lomalla tuli jo kokeiltua keksipohja dominoista joten yhdistetään sekin tähän kuvioon. Lopputulos oli melko suuhun sopiva, ja laitettuani kakkupalasta kuvan facebookiin alkoi reseptikyselyitä tulla. Tarkoitus ei ollut tehdä blogipäivitystä enkä seurannut mitään valmista ohjetta joten kaivelen muistini syövereitä että saan reseptin esille suunnilleen sellaisena kuin sen toteutin. :)

kinder-juustokakku
Kinder-juustokakku


Kännykkäkuva iltapalasta


Kinder-juustokakku
20cm-irtopohjavuokaan

1½ pötköä (n.250g) Domino-keksejä (Original)
50g voita

200g maustamatonta tuorejuustoa
3dl + 4rkl vispikermaa
0,75dl sokeria
1 keltuainen
60g Rainbow Delizione 78% suklaata
150g Marabou-valkosuklaata
5½ liivatelehteä
½dl maitoa

1. Vuoraa 20cm-irtopohjavuoka leivinpaperilla; laita leivinpaperi pohjan päälle ennenkuin napsautat vuoan reunan kiinni. Halutessasi leikkaa pitkät leivinpaperisuikaleet myös vuoan reunoille, ne pysyvät hyvin kiinni jos voitelet reunat ensin.

2. Murskaa Domino-keksit (yleiskone on tähän ihan pätevä) ja lisää sulatettu kuuma voi. Sekoita hyvin, kaada täyte vuoan pohjalle ja levitä kevyesti tasaiseksi kerrokseksi. Älä painele tai tiivistä,  muuten pohjasta tulee liian kova leikattavaksi.

3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. 
Pilko molemmat suklaat erillisiin pieniin astioihin (käytän itse jälkiruokakulhoja tai kahvimukeja). Mittaa kummankin suklaan päälle 2rkl kermaa. Lämmitä kulhoja mikrossa 30s kerrallaan kunnes kerma lämpenee ja suklaa alkaa sulaa. Varo ylikuumentamasta.

4. Vaahdota 3dl vispikermaa pehmeäksi vaahdoksi. Laita erilliseen kulhoon tuorejuusto, sokeri ja keltuainen, vatkaa näitä pari minuuttia. Lisää juustoseokseen sulanut valkosuklaa, vatkaa sekaisin. Lisää vaahdotettu kerma, sekoita sähkövatkaimella ja käytä tarvittaessa nuolijaa apuna. 

5. Kuumenna mikrossa kahvimukissa ½dl maitoa kiehuvan kuumaksi. Purista liivatelehdistä vesi ja liuota ne kuumaan maitoon. Kaada liivateliemi kakkutäytteeseen samalla sähkövatkaimella sekoittaen. 

6. Ota täytteestä noin 2dl erilleen, kaada loput vuokaan keksipohjan päälle ja siirrä heti pakastimeen jähmettymään. Lisää erilleen otettuun täytteeseen sulatettu tumma suklaa ja sekoita tasaiseksi. Odota että kakku jähmettyy hieman, 10-15 minuuttia (tällä välin voi vaikka tiskata ;) ) 
ja kaada tummasuklaatäyte kakun päälle. Tasoita lusikalla ja siirrä kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.

7. Kuten moni muukin leivonnainen, tämä on parempaa vasta seuraavana päivänä mutta ei kakku syömättä jää vaikka samana iltana herkuttelisi ;)

perjantai 15. elokuuta 2014

Amerikkalainen juustokakku marjoilla - Baked berry-cheesecake

Näin muutama päivä sitten reseptin jossa rahkatäytteisen paistetun kakun päälle oli laitettu marjoja. Ensimmäinen ajatus oli hyödyntää arkistoistani löytyvää amerikkalaisen juustokakun reseptiä marjapiirakan pohjaksi. Tänään idea lähti toteutukseen kun minulle tuotiin puoli sangollista perattuja tuoreita mustikoita, sen lisäksi että tällä viikolla pakastimeen päätyi useampi kilo isoja mehukkaita vadelmia. Tuumasta toimeen!



Jos olet haaveillut pelkästä amerikkalaisen juustokakun reseptistä niin tässä on omasta mielestäni todella hyvä sellainen. Jätä vain marjat päältä pois ja lisää täytteen sitruunamehun määrää 2-3rkl. Voit myös lisätä 1rkl raastettua sitruunan kuorta.




Amerikkalainen juustokakku marjoilla
20-22cm irtopohjavuokaan

pohja;
200g Digestivekeksejä
100g voita

täyte;
600g Philadelphia-tuorejuustoa
2dl kermaa
2 munaa
3rkl maissitärkkelystä
2dl sokeria
1tl vaniljasokeria (tai ½ vaniljatangon siemenet)
3rkl sitruunan mehua

marjasekoitus;
4-5dl marjoja (mustikoita/vadelmia/karhunvatukoita)
1rkl maissitärkkelystä
2rkl tomusokeria
1rkl sitruunan mehua

koristeluun 50g valkosuklaata

Uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunuksen väliin ennenkuin kiristät reunuksen paikalleen. Murskaa digestivet ja lisää sulatettu voi. Sekoita hyvin ja painele massa vuoan pohjalle ja osittain reunoille. Siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Sekoita täytteen kuivat aineet eli maissitärkkelys, sokeri ja vaniljasokeri erilliseen astiaan. Lusikoi tuorejuustot isompaan kulhoon ja vatkaa ne pehmeäksi. Lisää munat ja hetken kuluttua kerma. Lisää kuivat aineet ja vatkaa pari minuuttia, lisää viimeisenä sitruunan mehu.

Kaada täyte vuokaan, jätä kuitenkin 2-3cm kohoamisvaraa. Nosta vuoka jo uuniin.

Sekoita marjasekoituksen ainekset keskenään huolellisesti että maissitärkkelys leviää tasaisesti. Nosta kakku uunista ja lusikoi marjaseos kakun päälle. Nosta kakku takaisin uuniin ja paista alimmalla tasolla 1-1½h. Kakku kohoaa uunissa jonkin verran, älä säikähdä sitä. Pinta laskee kun kakku jäähtyy. Kokeile kakun kypsyyttä heiluttamalla vuokaa; jos koko kakku heiluu tasaisesti niin se on kypsä, mutta jos keskikohta näyttää vetelämmältä niin jatka paistamista.

Jäähdytä kypsä kakku ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa, kakku on parasta kun on saanut rauhassa kylmetä ja vetäytyä vaikka seuraavaan päivään! Kun kakku on vähintään haalea niin sulata valkosuklaa ja pursota raidoiksi kakun päälle (itse käytin pakastepussia johon leikkasin reiän).








keskiviikko 6. elokuuta 2014

Tomaattinen kasvis-lihapata


Pari päivää sitten työkaverilla oli lihapataa eväänä.
 Ei kuitenkaan perinteinen lihakeitto, mausteisempi ja monipuolisempi versio. Tällaista pitää joku päivä tehdä! Tänään sitten kaivelin pakastimesta porsaan kasleria ja naudan etuselkää sulamaan lihapataa varten. Jos ajattelee kaupan lihahyllyn valikoimaa niin karjalanpaistilihat soveltuvat todennäköisesti parhaiten ellei kasleria ja rasvaista naudanlihaa ole saatavilla.


Lopputuloksena oli täysin lisäaineeton, runsas ja tomaattinen lihapata jonka makumaailma muistuttaa italianpataa huolimatta siitä että mausteet viittaavat enemmän intiaan. Annos on tosi iso joten meillä ainakin osa padasta lähtee rasioituna pakastimeen. Mutta eikös pataruokia kuulukin valmistaa kerralla isolle perheelle, tai vaikka koko suvulle ;)



Tomaattinen lihapata
(iso kattilallinen) 
aktiivinen 40min
passiivinen 3-4h

n.1kg rasvaista porsaan- ja naudanlihaa 
(karjalanpaistilihaa/kassleria/etuselkää/lapaa)

aromaatit:
4 valkosipulinkynttä
1 punainen chili 
(tai 1tl rouhittua mustapippuria ellei halua chilin tulisuutta)

kuivamausteet:
1tl inkivääriä
1tl garam masalaa
1rkl paprikajauhetta
1tl kurkumaa
1tl juustokuminaa
1tl korianteria
1 laakerinlehti

1 iso sipuli
2 ylikypsää tomaattia tai pari kourallista kirsikkatomaatteja
1 tölkki tomaattimurskaa

1 litra lihalientä (Puljonki)

6 isoa perunaa
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 iso porkkana
1-2dl herneitä (tuore tai pakaste)

2rkl vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen
2-3tl suolaa

1. Hienonna aromaatit. Sekoita kuivamausteet keskenään. Kuori ja lohko sipuli, pese tomaatit.
Lämmitä pannussa 2rkl öljyä ja lisää aromaatit, paista 1-2 minuuttia käännellen. ÄLÄ ruskista. Lisää sipulilohkot ja kuivamausteet, paista taas pari minuuttia. Lisää tomaattimurska (huuhtele tölkki desilitralla vettä ja kaada sekin pannuun), kuutioidut tomaatit sekä ½-1tl suolaa. Jätä hautumaan keskilämmölle.

2. Kuutioi lihat. Kuumenna 2rkl öljyä kattilassa ja lisää puolet lihoista sekä ½-1tl suolaa. Sekoittele hetki, lisää loput lihat ja lihojen päälle taas reilusti suolaa. Paista pari minuuttia ja kaada sitten tomaattimuhennos sekä lihaliemi lihojen päälle. Kuumenna kiehuvaksi.

3. Jos sinulla on uunin kestävä kattila (ei muoviosia) niin laita se uuniin 150 asteeseen, ilman kantta. Ellei ole niin kypsennä pataa liedellä kansi päällä, sellaisella lämmöllä että pata juuri ja juuri kiehuu.

4. Kuori ja kuutioi perunat, pese ja lohko paprikat, pese ja pilko porkkana ja mittaa herneet. Laita perunat kylmään veteen etteivät ne tummene odotellessa.

5. Sekoita vehnäjauhot desiin kylmää vettä, kaada seos pataan ja sekoita hyvin.

6. Anna padan hautua ihan rauhassa 2-3 tuntia, sekoita välillä. 

7. Lisää perunakuutiot pataan, kypsennä 30min. Lisää loput kasvikset, kypsennä vielä vartti. Tarkista suolaisuus.

8. Tarjoile hyvän vaalean leivän ja voin kera!