Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Marenkikakku

100 000 kävijän raja meni rikki tällä viikolla 
Iso Kiitos lukijoilleni!! :)

Katselin eilen reseptejä aikeenani valmistaa Ellen Svinhufvudin kakku joka on eräänlainen marenkikakku. Kauhistuin kuitenkin sitä että kakun täyte ei olekaan kermaa kuten luulin, vaan voikreemiä. Kermaa, sokeria, kahvia ja paljon voita. Joulun herkkujen jälkeen ei tehnyt mieli mitään niin raskasta joten päätin tehdä reseptistä kevyemmän (huomaa sana kevyemmän, EI kevyen ;) ). Alkuperäiseen reseptiin kuuluu mokkatäyte joten samalla linjalla jatketaan.



Kakku on omasta mielestäni aika taivaallisen hyvää, isoa palaa sitä ei jaksa syödä ja sekin joulun ajan jälkeen lienee pelkkää plussaa. :) Kakun seuraksi hyvä kahvi tai kaakao ja muuta ei tarvita. Tarjoile kakku kohtalaisessa ajassa kokoamisen jälkeen niin marenkien rapeus säilyy.

Marenkikakku 
(Ellen Svinhufvudin kakkua mukaillen)

5 munaa
2½dl sokeria

1dl mantelirouhetta
1dl mantelilastuja
(TAI 2dl mantelilastuja)

4dl vispikermaa
200g tuorejuustoa
1½-2dl tomusokeria
0,75dl vahvaa kahvia
75g tummaa suklaata

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaisia kunnes ovat valkoista vaahtoa, lisää vähitellen sokeri ja vatkaa kunnes seos on sileää ja kiiltävää. Levitä leivinpapereille kolmeksi halkaisijaltaan noin 20-25cm kiekoksi. Ripottele kiekkojen päälle 1dl mantelirouhetta- tai lastuja. Paista 125 asteessa 1½-2 tuntia.

(Tavallisessa uunissa voit paistaa kahta peltiä yhtä aikaa siten että vaihtelet peltien paikkaa aina välillä. 60cm leveän uunin pellille mahtuu nipin napin 2 kiekkoa joten pärjäät kahdella pellillä jos uunisi on isompi. Kiertoilmauunissa pudota lämpötila 100 asteeseen ja voit paistaa useampaa peltiä ilman siirtelyä. Voit myös muotoilla marenkilevyistä neliskanttisia tai suorakaiteen muotoisia, tyyli on täysin vapaa!)

Käännä marenkilevyt heti uunista tultua ylösalaisin ja irrota leivinpaperi varovasti vetämällä.

Keitä ja mittaa kahvi ja laita se jäähtymään. Paahda 1dl mantelilastuja paistinpannulla (lpö 7/9) kunnes ovat saaneet kauniin ruskean värin, sen jälkeen jäähdytä jääkaapissa.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja laita pursotinpussiin tai minigrippiin. Pursota suklaasta raitoja marenkilevyjen päälle. Tee ylimääräiselle leivinpaperille suklaasta ristikkokuviota (tai mitä vaan) ja laita se jääkaappin kylmettymään.

Vaahdota kerma tukevaksi vaahdoksi.
Mittaa toiseen kulhoon jääkaappikylmä kahvi, tomusokeri ja tuorejuusto ja vatkaa ne sekaisin. Lisää kermavaahtoa kauhallinen kerrallaan ja sekoita käsivispilällä että saat kuohkean täytteen.

Kokoa kakku; kumpaankin täyteväliin tulee kolmasosa täytteestä ja viimeinen kolmasosa päällimmäiseksi. Koristele  mantelilastuilla ja tekemälläsi suklaaristikolla (leikkaa tai murra ristikko paloiksi ja nostele paloja kakun päälle)





tiistai 24. joulukuuta 2013

Hyvää Joulua 2013 ! ! !


Joulun rauhaa, 
läheisiä ihmisiä,
 hyvää ruokaa ja juomaa. 

Rauhallista Joulua 2013
kaikille lukijoille ja tukijoille! :)

 -Keittiökriitikko-




tiistai 17. joulukuuta 2013

Punaviinipäärynät

Jouluisen ja mausteisen jäätelön seuraksi piti saada jotain ja ajattelin heti että punaviinipäärynät sopisivat mainiosti. Jälkiruokana päärynät ovat melko vaivaton, aikaa valmisteluun menee muutama minuutti per päärynä ja liemen osalta kaikki vain sekoitetaan kattilassa. Tässä päärynöiden lisukkeena oli mausteista jäätelöä (jonka resepti löytyy TÄÄLTÄ), haudutusliemestä redusoitu siirappinen kastike sekä karamellimanteleita. Vaniljajäätelö sopisi myös päärynöiden seuralaiseksi ja karamellimantelit voisi korvata jouluisesti piparimurulla. Viininä käytin yhtä lempiviiniäni, Lindemans Bin 50 Shirazia.




Punaviinipäärynät

4 kypsää päärynää
(1 per ruokailija mutta liemen määrä siis riittää useammalle päärynälle)

haudutusliemi;
1plo (0,75l) punaviiniä (Lindemans Bin 50 Shiraz)
3½dl sokeria
½ vaniljatanko
5 tähtianista
1/4tl jauhettua neilikkaa

siirappi;
1dl sokeria
2dl haudutuslientä

Etsi hauduttamiseen sopiva kattila, riittävän pieni että liemi peittäisi kaikki päärynät mahdollisimman hyvin.
Laita liemi tulelle eli mittaa kaikki haudutusliemen ainekset keskikokoiseen kattilaan ja ala kuumentamaan kiehuvaksi.
Kuori päärynät huolellisesti, jätä kanta (esillelaittoa ajatellen). Leikkaa pohjasta pala pois että päärynät pysyvät pystyssä, voit leikata suoran tai viiston pinnan, miten vain haluat. Koverra pohjan kautta siemenkota pois hedelmäveistä käyttäen (ja jos ei hedelmäveistä tai sopivaa asetta ole niin ei kai se siemenkodan jättäminen katastrofi ole näin kotikeittiössä touhutessa). Huuhtele päärynät ja laske ne kuumaan haudutusliemeen. Jos päärynät eivät pysy pinnan alla niin leikkaa leivinpaperista pyöreä pala ja aseta se kattilaan, tällöin hedelmät pysyvät paremmin liemessä. Liemen ei tarvitse kiehua, riittää että se pysyy lähellä kiehumispistettä.

Kypsennä päärynöitä 10-30 minuuttia, aika riippuu päärynöiden koosta ja siitä miten kypsiä ne olivat alun perin. Näitä päärynöitä keittelin varmaan 20 minuuttia, eivät olleen kovin kypsiä alkuunkaan. Kokeile päärynöiden rakennetta coctailtikulla tai veitsenkärjellä, päärynöiden pitäisi olla niin pehmeitä että niitä pystyy syömään lusikalla.

Kun päärynät ovat kypsiä niin nosta ne varovasti jäähtymään.

Mittaa toiseen kattilaan 2dl haudutuslientä, 1dl sokeria sekä haudutusliemen anikset. Keittele kunnes seos paksuuntuu ja tarttuu hieman lusikkaan. Siivilöi toiseen astiaan, jäähdytä hetki. Koristele lautaset siirapilla, nosta päärynät lautaselle ja valuta siirappia vielä päärynöiden päälle.




Mausteinen Jäätelö

Jouluttaa jouluttaa, siksipä nyt heiteltiinkin mausteita kattilaan ja annettiin mennä fiiliksellä! Tämä jäätelö on parhaimmillaan jonkun leivonnaisen tai muun lisukkeen kaverina, voisin kuvitella että omenapiirakan tai keikauskakun kanssa tämä olisi melko täydellinen. Tällä kertaa jäätelö sai seurakseen punaviinipäärynöitä (joiden resepti löytyy TÄÄLTÄ) ja karamellimanteleita eikä se ollut missään nimessä huono valinta.



Mausteinen Jäätelö

3dl maitoa
3 keltuaista
1dl sokeria
50g glukoosia
2,5dl kermaa
2 tähtianista
½tl kanelia
4 kardemummapalkoa
1tl vaniljajauhetta

Murskaa kardemummapalot kevyesti. Mittaa kattilaan kaikki muut ainekset paitsi kerma. Kuumenna koko ajan vispaten kunnes seos kiehahtaa. Anna jäähtyä puolisen tuntia ja siivilöi. Jäähdytä jääkaapissa. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi ja yhdistä seokseen. Pyöritä jäätelökoneessa ja jäädytä vielä tarvittaessa pakastimessa.