Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

tiistai 19. marraskuuta 2013

Kermainen Lohikeitto

Perunakeitot ovat helppoa kotiruokaa, täyttävää ja edullistakin vielä. Normaalisti kotikeittiössä perunakeitto valmistetaan siten että kaikki ainekset kattilaan, keitellään kunnes kaikki on kypsää ja valmista on! Muutama peruna, keittojuurespussi, liemikuutio ja proteiini, mustapippureita ja valmista on. Ja hyvää onkin!

Nyt tehdään lohikeittoa, ainekset ovat pääosin samat mutta pari pientä niksiä valmistuksessa on. Ensinnäkin hyvä kalaliemi; jos saat käsiisi niin käytä oikeaa kalalientä, älä liemikuutioita. Jos lientä ei ole saatavilla niin osta kaupasta kalafondia ja laimenna siitä sopivan makuinen kalaliemi. Kalaliemen voisi keittää toki itsekin mutta ei sotketa sitä asiaa nyt tähän reseptiin. ;)  Toinen tekijä on maustaminen; valkopippuri, laakerinlehdet, timjami ja tietenkin tilli. Näillä mausteilla syntyy erinomainen ja aromikas kalakeitto.




Jos mahdollista käytä kiinteitä perunoita, keiton ulkonäkö pysyy parempana.

5dl kalalientä
1dl kuohukermaa
300g kuutioitua lohta
200g (n.3 keskikokoista) porkkanaa kuutioina
600g (5 keskikokoista) perunaa kuutioina
1 sipuli
1 nippu tilliä
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria
1tl kuivattua timjamia
veitsenkärjellinen valkopippuria
suolaa

Laita liemi tulelle; laita kattilaan kalaliemi, kuutioidut porkkanat ja kuutioitu sipuli, laakerinlehdet, valkopippuri, mustapippurit ja timjami. Katkaise tillinippu keskeltä; ota tuuheat latvukset talteen keiton viimeistelyä varten. Sido tillin varret nipuksi, käytä paistinarua tai hätätapauksessa taittele tuorekelmusta "nauhaa" jolla sidot varret nipuksi (kyllä, se kestää keittämisen ;) ). Lisää vielä tillinippu kattilaan, kuumenna liemi kiehuvaksi ja jätä kannen alle porisemaan miedolle lämmölle.

Liemen kiehuessa laita kala suolaantumaan; laita kalakuutiot kulhoon, ripottele päälle noin ½tl suolaa ja sekoittele. Sen jälkeen kuori ja kuutioi perunat. Lisää perunat kattilaan ja jätä kiehumaan miedolle lämmölle. Silppua tillit valmiiksi.

Keitä kunnes perunat ovat kypsiä ja poista tillinippu. Keitto suolataan tässä vaiheessa, lisää vähän kerrallaan kunnes suolaisuus on makusi mukainen.
Kaada kalakuutiot keittoon, kuumenna kiehuvaksi, sammuta levy ja jätä kannen alle 5 minuutiksi. Lisää viimeisenä kuohukerma, ripottele keiton päälle tuoretta tilliä ja valmista on!


Veitsenkärjellinen valkopippuria

Fiskbuljong by Puljonki Oy