Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Ylellinen Mustikkapiirakka

Tuoreiden marjojen aika on nyt. Mansikoiden satokausi taitaa olla ohitse mutta mustikat, vadelmat ja viinimarjat ovat kypsiä poimittavaksi. Ajatuksissa oli että kun mustikkasato kypsyy niin haluan ehdottomasti tehdä mustikkapiirakan, tosin hieman perinteitä rikkoen. Kastiketta ei tarvita koska piirakan päälle tulee kerros vaniljaista kreemiä, yllätyselementtinä lisätään piirakkaan vielä marenki josta tulee hieman makeutta.



Jos haluat tehdä täsmälleen samanlaisen piiraan niin käytä halkaisijaltaan noin 20cm irtopohjavuokaa. Jos et omista sellaista voit periaatteessa valmistaa tämän myös tavalliseen piirakkavuokaan, mustikoita ei välttämättä mahdu niin paljon kuin ohjeessa mutta muuten uskoisin määrien soveltuvan tarkoitukseen hyvin, piirakasta tulee vain eri näköinen.

Pohjan ohje on Kinuskikissan sivulta. Kakun voi valmistaa myös päivän tai pari etukäteen, joko kokonaan tai siten että valmistat marenkikuorrutteen vasta ennen tarjoilua.


Ylellinen Mustikkapiiras
10-15 palaa

murotaikina;
125g voita
1dl sokeria
1 muna
2½dl vehnäjauhoja
½dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

mustikkatäyte;
1 litra mustikoita
½dl perunajauhoja
1rkl tomusokeria

vaniljakreemi;
3,75dl maitoa
4 keltuaista
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
½dl maissitärkkelystä
1 liivatelehti

marenki;
3 valkuaista
1dl sokeria

Vaihekuvat reseptin jälkeen

Aloita valmistamalla murotaikina;
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Vaahdota pehmitetty voi ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa sekaisin. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet (vehnäjauho, kaurahiutaleet, leivinjauhe, vaniljasokeri). Sekoita taikina tasaiseksi ja laita hetkeksi jääkaappiin/pakastimeen jähmettymään.

Siivilöi mustikoiden sekaan perunajauho ja tomusokeri, sekoita hyvin että perunajauho leviää tasaisesti kaikkiin marjoihin.

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
Painele murotaikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Jos taikina tarttuu sormiin niin voit käyttää apuna vehnäjauhoja (itse käytin aika reippaastikin kun taikina oli vielä melko pehmeää). Kaada mustikat vuokaan ja laita piiras uuniin. Jos reunat alkavat tummua liikaa aseta vuoan päälle pala foliota. Paista noin 1h.

Hieman ennen piirakan kypsymistä valmista kreemi;
Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaikki muut ainekset kattilaan (säästä 3 valkuaista marenkia varten), kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen kunnes seos pulpahtaa ja sakenee. Lisää liivatelehti kuumaan kreemiin ja sekoita hyvin. Kaada kreemi kypsän piirakan päälle ja laita koko komeus jääkaappiin tai pakastimeen ainakin pariksi tunniksi.
Jos tarjoilet piirakan vasta seuraavana päivänä anna sen jäähtyä kaikessa rauhassa huoneenlämmössä ja siirrä sitten vasta jääkaappiin.

Valmista marenki;
Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilma jos mahd.)
Vaahdota 3 valkuaista, lisää hiljalleen sokeri ja vatkaa kunnes seos on jämäkkää ja kiiltävää. Irrota irtopohjavuoan reunat ja pursota tai nostele lusikalla marengista nokareita kakun päälle. Paista uunissa noin 5 minuuttia kunnes pinta ruskistuu mukavasti.

Vinkki; jos marenkia jää yli niin nostele loput nokareet leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin jälkilämmölle, seuraavana päivänä saat muutaman herkullisen marengin.

Siirrä kakku tarjoilualustalle Valmis!

Pohja muotoiltuna, marjat vuokaan ja uuniin!


Juuri uunista otettu

Kreemin ainekset kattilassa

Valmis kreemi

Nam.....



Kameralle iski keltatauti. Seuraavaksi marenki.

Kiiltävä valmis marenki

Uuniin!
Valmista on! 

torstai 18. heinäkuuta 2013

Prinsessaleivokset

Päätin toissapäivänä että nytpäs 
tehdään prinsessaleivoksia. Huh! :)


Enpä tiennyt millaiseen urakkaan ryhdyin, sillä tarkoitukseeni sopivaa reseptiä ei ollut saatavilla. Sen sijaan yritys-erehdys-menetelmällä piti etsiä sopiva täyte ja sopiva pohja. Ensimmäinen erä ei onnistunut siinä mielessä että täyte oli liian löysä leikattavaksi ja pohja liian pehmeä. Toinen kierros korjauksineen onnistui hyvin ja leivosresepti oli valmis! Leivoksessa on siis kermavaahdosta ja creme patisseresta eli kondiittorinkreemistä tehtyä vanilja-valkosuklaatäytettä, vadelmamarmeladia, pähkinäinen pohja ja marsipaanikuorrute.

Tarvitset viipalevuoan (Heirolilta ainakin löytyy, kuva tässä) ja terävän veitsen leivosten leikkaamiseen. Resepti ei varsinaisesti ole vaikea mutta onhan siinä muutama eri vaihe, joten ehkä 50 hengelle en alkaisi  leivoksia tekemään jos käytössä on vain yksi vuoka.



Prinsessaleivokset
8-10kpl

pohja:
2 munaa
0,75dl sokeria
1,25dl vehnäjauhoja
0,75dl pähkinä- tai mantelijauhetta

täytteet;
Creme Patissere;
3,75dl maitoa
4 keltuaista
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
½dl maissitärkkelystä
50g valkosuklaata

lisäksi; 
2dl vispikermaa
3 liivatelehteä
3rkl maitoa

200g vadelmamarmeladia
250g marsipaania
tomusokeria marsipaanin kaulimiseen
halutessasi koristeluun tuoreita marjoja

Aloita creme patisseresta. Mittaa kaikki muut ainekset paitsi valkosuklaa kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan reippaasti sekoittaen kunnes se sakenee ja pulpahtaa. Ota kattila liedeltä, lisää valkosuklaa ja sekoita kunnes valkosuklaa on sulanut. Laita kattila kylmään veteen tai pakastimeen jäähtymään.

Valmista seuraavaksi pohja. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot ja pähkinäjauho keskenään. Vaahdota munat ja sokeri erittäin kiinteäksi vaahdoksi. Lisää jauhot muutamassa erässä, sekoita taikinaa kauhalla nostelemalla ettei vaahto lässähdä. Levitä taikina uunipellille hieman suuremmalle alalle kuin mitä vuoan koko on. Paista noin 5 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paistopaperi. Jos paperi ei irtoa, kostuta leivinpaperia esim. märällä talouspaperilla.

Hahmota itsellesi vuoan koko...
...ja levitä taikina.


Varmista että kreemi on jäähtynyt, huoneenlämpöinen riittää. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma kiinteäksi vaahdoksi ja yhdistä kreemin kanssa, sekoita käsin, älä vatkaimella. Kaada 3rkl maitoa kahvimukiin, kuumenna mikrossa kiehuvaksi ja lisää kuivaksi puristetut liivatelehdet, sekoita hyvin. Kaada liivateseos ohuena nauhana kreemiin, sekoita jatkuvasti vispilällä.


Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja kaada täyte vuokaan. Sekoita vadelmamarmeladi tasaiseksi ja nostele nokareita täytteen keskelle. Leikkaa kakkupohjasta vuoan kokoinen pala (käytä mittanauhaa apuna), sivele siihen kerros vadelmamarmeladia ja nosta pohja täytteen päälle hillopuoli alaspäin. Kostuta pohjaa kevyesti pullasudin avulla, voit käyttää pelkkää kylmää vettä tai halutessasi sokerivettä.



 
Aseta vuoan päälle kevyt paino ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Pakastimessa kakku jähmettyy tietysti nopeammin, pitää vain huolehtia ettei kakku pääse jäätymään.

Ennen kumoamista, ripottele pohjan päälle hieman korppujauhoa tai pähkinäjauhoa etteivät leivokset tartu alustaansa. Laita leikkuulauta tai muu alusta vuoan päälle ja käännä ylösalaisin. Poista vuoka ja vedä kelmu varovasti irti.

Pehmitä marsipaania ensin käsissäsi parin minuutin ajan, muotoile se sitten pötköksi. Kauli marsipaanista oikean kokoinen levy, muutama cm reilumpi kuin mitä kakun peittämiseen menee. Mittanauha toimii tässäkin apuna (ota leveysmitta vuoan kuperalta puolelta.... ;) ). Hivuta kätesi marsipaanilevyn alle ja nosta se paikalleen, painele levy tiiviiksi ja tasaiseksi, erityisesti reunoilta. Poista ylimääräiset marsipaanipalat terävällä veitsellä.


Kuorruttamisen jälkeen kakun olisi hyvä levätä vielä pari tuntia jääkaapissa että marsipaani pehmenee hieman. Täyte on kuitenkin niin joustavaa että tuoreeltaan kuorrutettuna leikkaaminen on sanalla sanoen haastavaa.

Siivilöi päälle tomusokeria, leikkaa annospaloiksi ennen tarjoilua. Koristele halutessasi marjalla tai marsipaaniruusulla. Älä leikkaa liian kapeita paloja jos haluat tarjota leivokset pystyssä, kapeammat palat kaatuvat helposti.

Kuvassa versio II ((tai se mitä siitä on jäljellä)),
siksi marsipaani eri sävyistä



maanantai 15. heinäkuuta 2013

Tuorekurkkusalaatti

Jos jollakin sattuu olemaan ylituotantoa kurkuista niin tässä yksi hyvä keino hukata ainakin kilo tai pari kesän aikana, eikä avomaankurkku tällä hetkellä kallista ole kaupassakaan.

Erinomainen kevyempi vaihtoehto perunasalaatille, italiansalaatille ja muille teollisille lisukkeille mitä aika monen suomalaisen kesän grillimenuun kuuluu. Yllätä perheesi ja vieraasi omatekoisella, ihanalla tuorekurkkusalaatilla!

Kastikkeen pohjana käytetään turkkilaista jogurttia joten energiamäärä ei päätä huimaa, vain noin 50kcal/100g (teollinen valmis tuorekurkkusalaatti 280kcal/100g). Sopii myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kunhan korvaa makeuden muulla valmisteella.




Jos puutarhassasi kasvaa minttua niin sitä voi silputa valmiiseen salaattiin jolloin saat tzatziki-tyyppisen makumaailman. Käytä kurkkusalaattia aterian lisukkeena, kalan kanssa, pitaleipien tai hampurilaisten täytteeksi.

(Ja oli muuten hyvää paistettujen nakkien kanssa... ;) )

Tuorekurkkusalaatti

4 isoa avomaankurkkua (n. 600g)

Marinadi:
2rkl väkiviinaetikkaa (tai valkoviinietikkaa)
2rkl sokeria
1tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
½ punttia tilliä (kruunutilliä jos saatavilla)

Kastike:
200g turkkilaista jogurttia
½ punttia tilliä silputtuna
1tl sinappia (dijon, jos saatavilla)
1tl sokeria
ripaus suolaa

Valmista marinadi;
Murskaa ja hienonna valkosipuli ja silppua tilli. Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa.

Pilko avomaankurkut noin 1cm x 1cm kuutioiksi. Laita kurkut kannelliseen astiaan, kaada päälle marinadi ja ravistele. Laita purkki jääkaappiin 2-3 tunniksi, ravistele aina välillä.

Laita kastikkeeseen tuleva jogurtti valumaan; helpoin tapa on käyttää kahvinkeittimen suodatinosaa. Laita suodattimeen suodatinpussi, lusikoi jogurtti pussiin ja laita suodatin esimerkiksi keittolautasen päälle jääkaappiin. Anna valua sen aikaa kun kurkut marinoituvat.
(Pese suodatin huolellisesti ettei kahvin maku tartu jogurttiin)

Kaada kurkut siivilään valumaan, valmista sillä välin kastike sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita kurkut kastikkeeseen. Tee vielä makutesti, jos haluat kirpeämpää salaattia niin lisää 1tl etikkaa tai sitruunamehua.

Mansikka-kinuskikakku

Mansikkakausi tuli, oli ja ilmeisesti alkaa olemaan jo lopuillaan. Vielä ehti yhden mansikkakakun tekemään, yksi pienempi tuossa jo sukulaisvoimin tuhottiinkin.

Kokeilin mansikkakakkuun toiseksi täytteeksi kinuskia ja se toimi ihan mukavasti! Nyt minulla on kakkuihin sekä täytteeksi että kuorrutteeksi sopiva kinuskiohje, ei tarvitse pelätä että imeytyy kakun sisään tai muuttuu jääkaapissa kivikovaksi, tämä kinuski on aina sopivan jähmeää!  Että kiitos vain Neiti P erinomaisesta ohjeesta. ;)

Vaihekuvia ei taaskaan ole kun kiireessä piti toimia, mutta reseptin kyllä kirjoitan.




Mansikka-kinuskikakku
20-25hlö

7 munan kakkupohja noin 24cm vuokaan
(jos tarvitset ohjeen se löytyy TÄÄLTÄ)

Kinuski (täyteväli 1):
2dl kermaa (vispi- tai kuohu)
100g voita
8rkl fariinisokeria
3 pientä teelusikallista perunajauhoja

Täyteväli 2:
2½dl kermaa
½l mansikoita
1½dl mansikkahilloa tai sokeroitua marjasosetta
sokeria

Kostuttamiseen 2-3dl mansikkamehua tai sokerivettä

Päällystäminen:
1l mansikoita
7½dl kermaa (vispi- tai kuohu)
sokeria
vaniljasokeria
(2tl vaniljakreemijauhetta)

Tee kakkupohja ja leikkaa se 3 osaan.

Valmista kinuski; sekoita perunajauhot ensin pieneen määrään kermaa ettei tule klimppejä, lisää sitten loppu kerma ja sekoita hyvin. Sulata voi kattilassa, lisää fariinisokeri. Keitä voi-sokeriseosta pari minuuttia koko ajan vispilällä sekoitellen, kaada mukaan kerma ja sekoita hyvin. Kuumenna kunnes seos pulpahtaa ja siirrä jäähtymään.

Vaahdota 2½dl kermaa, mausta sokerilla. Pilko ½ litraa mansikoita.

Vuoraa pohjan paistamiseen käyttämäsi vuoka kelmulla ja laita ensimmäinen kakkupohjaviipale vuokaan. Kostuta mansikkamehulla ja lisää kinuski, tasoita lusikalla. Lisää seuraava kakkupohjaviipale, kostuta ja lisää vaahdottamasi kerma. Lisää pilkotut mansikat ja lusikoi hillo mansikoiden päälle. Laita päälle viimeinen kakkuviipale ja kostuta mansikkamehulla. Kelmuta kakku, laita päälle kevyt paino (leikkuulauta tms) ja jäähdytä jääkaapissa mielellään yön yli.

Kumoa kakku tarjoilualustalle. Vaahdota 7½dl kermaa ja mausta se sokerilla.
(Jos kaapista sattuu löytymään vanilajkreemijauhetta niin lisää 2tl vaahdottamisen puolivälissä)
Levitä kakulle ohut kerros kermaa tarttumapinnaksi. Pursota kerros kermaa koko kakun ympärille, myös päälle, tyyli on vapaa! Itse pursotin spiraaleita perinteisen pystyraidoituksen sijaan.

Puolita loput 1l mansikoita ja kokoa puolikkaista ympyröitä kakun päälle, mansikan leikkauspinta kakun keskustaa kohti ja kanta alas. Aloita reunalta ja etene keskustaa kohti.

Keitä kahvit ja kutsu ystäviä!