Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

maanantai 27. toukokuuta 2013

The Ultimate Brownie; suolapähkinäbrownie

Tälle suklaa-pähkinäpommille oli kertakaikkiaan pakko keksiä 
joku iskevä nimi. Pelkkä brownie ei riitä 
kuvastamaan tätä, olkoon siis 

*** The Ultimate Brownie! ***


Ohjeen nappasin vuoden 2010 Australian MasterChefistä jossa tuomari Gary Mehigan valmisti oppitunnilla jälkiruoan teemanaan "Gluttony" eli ylensyönti. Ylenpalttisen jälkiruoan yhtenä osana toimi tällä reseptillä valmistettava brownie eli suklainen kakku tai ehkä paremmin jopa suklaapiirakka. Brownien olemukseen kuuluu tuhti koostumus eli suomeksi sanottuna voita, sokeria ja suklaata on runsaasti. Toinen tärkeä tekijä on kypsentäminen; brownieta ei paisteta kuivaksi vaan se saa jäädä keskeltä pehmeäksi ja raa'aksi. Jos paistat taikinan läpeensä kypsäksi ei sinulla ole enää brownieta vaan sinulla on tavallinen suklaakakkupohja (joskin kamalan hyvä sellainen...).

Pelkäsin että taikina olisi liian makeaa suomalaiseen makuun mutta yllätyksekseni se ei ollut. Suolapähkinöiden rakenne ja tietenkin myös suola tasapainottivat makua hyvin. Leivonnaisen makeus ja suklaan tuoma raskaus kaipaavat kuitenkin kaverikseen jotain raikasta ja pehmeää, eli siis jäätelöä!

Mittayksiköt on jälleen käännetty kupeista desilitroiksi ja reseptin kokoakin on muutettu, joten sen vuoksi ainemäärät voivat herättää ihmetystä.

The Ultimate Brownie


6-10hlö, riippuu miten ahneita ja suklaanhimoisia syöjiä on liikkeellä ;)

160g voita
4dl sokeria
60g (1,25dl) leivontakaakaota
3 munaa (jos pieniä niin 4)
1,6dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta
100g suolapähkinöitä
125g tummaa suklaata (taloussuklaa)

*tein tämän annoksen suorakaiteen malliseen 17 x 27cm:n vuokaan. ellei sinulla ole tällaista paistos/uunivuokaa voit aivan hyvin käyttää esimerkiksi täytekakkuvuokaa tai rajata uunipellistä noin 1/3 käyttämällä leivinpaperia ja tukemalla siitä yhden reunan pystyyn jollain uuninkestävällä esineellä

1. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.
2. Sulata voi kulhossa, lisää sokeri ja vatkaa hetki.
3. Lisää kaakaojauhe.
4. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
5. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi seos taikinaan, vatkaa tasaiseksi.
6. Rouhi pähkinät ja suklaa karkeasti veitsellä, lisää ne taikinaan ja sekoita kauhalla. Voit halutessasi jättää muutaman pähkinän koristeeksi.
7. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita uuniin.
8. Paistoaika riippuu täysin vuoan koosta, tarkkaa aikaa täydelliselle kypsyydelle on melkein mahdotonta antaa. Paras tapa on tarkkailla taikinaa paistamisen aikana, tarkoitus on siis että reunat kypsyvät ja keskusta jää pehmeäksi. 17 x 27cm vuoassa paistoin brownieta 25 minuuttia mutta ehkä 5 lisäminuuttia olisivat tehneet hyvää. Kelpaa se toki näinkin...
9. Anna brownien jäähtyä rauhassa. Jos taikina jäi hyvin tahmeaksi niin jäähdytä herkku ensin jääkaapissa leikkaamisen helpottamiseksi.
10. Tarjoile vahvan kahvin ja vaniljajäätelön kanssa






perjantai 10. toukokuuta 2013

Tomaatti-mozzarellapizza

Pizzaa jälleen kerran! Uusi ihastus kotitekoisena on tomaatti-mozzarellapizza. Nyt kun on jonkin verran syöty pelkkiä kasvispizzoja niin ei lihaa enää niin paljoa kaipaa. Mozzarella tekee pizzasta ihanan täyteläisen. Rapea reuna, pehmeä mozzarella ja hapahko tomaatti ovat erinomainen yhdistelmä..

Laitan tähän tarkat ohjeet pohjan valmistamiseen, yksi tapa monista. Itse käytän pizzakiveä mutta jos et sellaista omista niin laita pohja uunissa kuumennetulle pellille tai valurautapannulle. Tavallistakin vehnäjauhoa voi käyttää mutta suosittelen ehdottomasti durumvehnäjauhoa.

Vinkki: jos hiivaa jää yli niin tuorehiiva säilyy erinomaisesti pienessä minigrip-pussissa jääkaapissa. Olen todennut että näin säilytettynä hiiva pysyy käyttökelpoisena päiviä, jopa viikkoja.



Tomaatti-mozzarellapizza kahdelle


pohja:
1dl vettä
1tl tuorehiivaa
½tl suolaa
hyppysellinen sokeria
1tl öljyä
2½dl durumvehnäjauhoja

kastike:
3rkl ketsuppia
1rkl tomaattipyrettä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
½tl valkoviinietikkaa

täytteeksi:
1dl juustoraastetta
3 tomaattia
1 pkt (125g) mozzarellaa

Mittaa kulhoon hanakuumaa vettä ja lisää suola, sokeri ja öljy. Sekoittele vispilällä kunnes vesi on kädenlämpöistä, lisää sitten hiiva ja vispaa kunnes hiiva liukenee. Lisää 1½dl jauhoja ja sekoita hyvin.

Levitä leivinalustalle 1dl vehnäjauhoja ja kaada taikina siihen päälle. (Vaihekuvat alempana)
Kaavi jauhoja taikinan päälle ja pyörittele jauhoissa kunnes saat kiinteämmän taikinapallon. Kun taikina alkaa olla kiinteämpää ala vaivaamaan taikinaan hyvää sitkoa, tämä kestää noin 5 minuuttia. Taikinaa on vaivattu riittävästi kun se muuttuu kimmoisaksi ja sileäksi. Tämän jälkeen laita taikina kulhoon ja peitä liinalla, kohota lämpimässä paikassa (uuni 50 astetta) kaksinkertaiseksi. Mitä kiinteämpi taikina sen pidempään kestää kohota.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Kauli pizzapohja muotoonsa jauhotetun leivinpaperin päälle. Muotoile pohjaa vielä käsin, venytä taikinaa siten että reunoista tulee paksummat. Peitä liinalla ja anna kohota puoli tuntia. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Viipaloi tomaatit ½cm paksuisiksi viipaleiksi ja laita talouspaperin päälle valumaan ettei pizzasta tule vetinen. Ripottele tomaattiviipaleille suolaa. Viipaloi myös mozzarella. Kun pohja on kohonnut täytä pizza: levitä ensin kastike, sitten juustoraaste ja asettele tomaatit ja mozzarellaviipaleet limittäin. Ripottele vielä hieman suolaa täytteiden päälle ja siirrä pizza leivinpapereineen pizzakivelle tai kuumalle uunipellille. Paista pizzaa 250 asteessa 5-10 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet väriä.

Jauhot pöydälle

Taikina on aluksi melko löysää

Jauhottaminen jatkuu...

Oikea määrä jauhoa ja vaivaaminen voi alkaa

Kimmoisa ja sileä taikinapallo

Kohoamaan!

45min jälkeen

Kauli haluamasi mallinen pohja ja anna kohota hetki....

...valmistele täytteet...

...tarkista että pohja on kohonnut...

...täytä ja ei kun uuniin!

Valmista on!

lauantai 4. toukokuuta 2013

Vadelmajäätelö

Yllätyin kun googlasin vadelmajäätelön ja ohjeita en itseasiassa löytänyt kovinkaan monta. Samalla mietin että ei pakastealtaassakaan vadelmajäätelöä ole tarjolla sen erityisemmin. Oikeastaan en ymmärrä että miksi, vadelma on kotimainen marja ja erittäin hyvän makuinen sellainen, ja sopii myös jäätelöön erinomaisesti.

Tämä ajatus lähti siitä kun ostin pari isoa pussillista edullisia, tosin ulkolaisia, vadelmia. Keittäähän ne kannattaa Eviran suosituksen mukaisesti joten vadelmakastiketta oli tiedossa. Kermakin sattui olemaan tarjouksessa joten lopputulos oli aika selvä, vadelmajäätelöä tulossa! :)

Ellet aiemmin ole valmistanut jäätelöä tai sinulla ei ole konetta, lue aiempi kirjoitus Jäätelön valmistaminen




Vadelmajäätelö


Jäätelömassa
3 keltuaista
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2dl kermaa
2½dl kevyt/täysmaitoa

Vadelmakastike
200g pakastevadelmia
1dl sokeria
½dl vettä
2tl sitruunan mehua tai valkoviinietikkaa

Valmista ensin kastike. Mittaa vadelmat, sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, keittele muutamia minuutteja että neste haihtuu ja kastike sakeutuu hieman. Lisää sitruunamehu/etikka, keitä vielä hetki. Kaada kastike siivilän läpi ja painele vielä lastalla/nuolijalla että saat kaiken vadelman talteen, heitä siemenet pois. Laita jääkaappiin tai pakastimeen jäähtymään.

Valmista jäätelömassa; vaahdota keltuaisia ja sokereita kunnes sinulla on vaaleaa paksua vaahtoa. Lisää kerma ja jatka vaahdottamista muutama minuutti, jälleen kunnes kerma vaahtoutuu. Lisää viimeisenä maito. 

Kaada jäätelömassa koneeseen ja lisää 1dl vadelmakastiketta. Anna pyöriä koneessa kunnes jäätelö kiinteytyy ja rakenne sileytyy. Kaada astiaan ja pakasta vielä jonkin aikaa.

vinkki:
*Kotitekoinen jäätelö on herkkä sulamaan. Laita keraaminen tai lasinen astia pakastimeen kylmenemään ja kaada valmis jäätelö sinne. Näin jäätelö ei sula reunoiltakaan vaan pysyy kiinteänä.